Skip to Content

Третите годишни награди в туризма бяха раздадени на церемония

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна важността на съвместните усилия за превръщането на туризма в гръбнак на българската икономика, като посочи, че прекрасната природа и култура на страната са най-големият ни капитал, а туризмът е здраве, памет и дух. Цвета Караянчева каза това на церемония по връчване на третите годишни награди в туризма в Централния военен клуб.

Председателят на НС връчи специалната награда в категория „Избор на българите“, като за тази година тя се присъжда на Белоградчишките скали. Караянчева изтъкна, че този туристически обект е наша национална гордост и визитка на България.

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи наградата в категория „Духът на България“ на етнографския музей на открито Етъра в Габрово. По време на церемонията тя изтъкна, че за последните три години има 31 на сто ръст на международните туристи в страната, а ръстът на приходите е 38 на сто. Тя изтъкна, че тези резултати са възможни, само когато се върви в обща посока и се преследва общата цел – България да стане целогодишна туристическа дестинация. Това е не просто церемония, на която се награждават спечелилите в оспорвана надпревара, това показва високото качество на туристическия продукт в страната, церемонията е и символ на всеотдайната работа на всеки един от вас, за да се развива туризмът успешно и с устойчиви темпове от съществуването на министерството като самостоятелна администрация, обърна се министър Ангелкова към участниците в церемонията. Тя съобщи, че следващата седмица предстои откриване на зимния сезон в ски курортите и пожела той да е успешен с постигането на заложения ръст от пет на сто.

В тази надпревара за годишните награди, които са в 16 категории, са се включили 125 участника, а над 122 000 души са гласували, като има ръст на интереса спрямо предходните издания на конкурса, информира още министър Ангелкова.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов връчи награда в категорията „Специализиран туризъм“ на Българския съюза по балнеология и спа туризъм, министърът на спорта Красен Кралев – в категория „Община на 2018 г. за морски туризъм“ на община Приморско, председателят на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев – в категория „Община на 2018 за планински туризъм“ на община Банско, а вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова – в категорията „Туристическо събитие“, на ултракрос триатлон „Лъвско сърце“. Николова изтъкна, че днешното събитие е и показател за успешното развитие на туризъма. Социалният министър Бисер Петков връчи наградата в категория „Община на 2018 за балнео и спа туризъм“ на община Велинград.

Награди в други категории бяха връчени от ръководствата на работодателски организации, СУ „Св. Климент Охридски“, депутати.

Be the First!

Leave a Reply