Skip to Content

1,35 млрд. лева отпусна кабинетът за строителството на магистрала Хемус

Кабинетът отпусна милиард и 400 милиона лв. за строителството на магистрала „Хемус“. Парите ще бъдат разплатени от централния бюджет за тази година. С тях ще се осигури строежът на малко над 134 км между Боаза до връзката с пътя между Русе и Велико Търново.

„Знаете, че преди години „Хемус“, не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността за финансиране по европейски програми. Ние искаме да направим този процес необратим. Затова с днешното решение заделяме парите, за да можете кат си отидете да кажете на хората – това, което сме поели като ангажимент, не само на юг – „Струма“, „Марица“, „Тракия“, а и „Хемус“ да е необратим. И после да няма някой да каже, че няма пари. Изпълняваме си днеска ангажимента, а парите сме ги събрали от борбата с контрабандата“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Цялостното изграждане на автомагистрала „Хемус“ е един от основните приоритети на МС и дава шанс за цялостно развитие на Северна България“, допълни регионалният министър Петя Аврамова.

Общата дължина на магистрала „Хемус“ от София до Варна е около 420 км. До момента има изградени 170 км и се строят още близо 26 км между Ябланица и от Буховци до Белокопитово. След завършването на аутобана ще се съкрати времето за пътуване между столицата и третия по големина български град. Автомагистралата ще осигурява и връзка с пристанище Варна, което е ключово за търговията с Русия, Украйна и Турция. Кметове от Северна България благодариха днес за отпуснатите средства.

Be the First!

Leave a Reply