Skip to Content

През 2019 г. стартират половината от станциите на третата линия на метрото в София

През следващата година ще бъдат пуснати в движение 8 от 16-те станции от строящата се трета линия на метрото в София. Влаковете първо ще започнат да се движат по линията от бул. „Патриарх Евтимий“ до бул. „Княз Борис III“ при „Красно село“, а до края на 2019 г. ще бъдат отворени и 4-те станции до бул. „Владимир Вазов“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на семинара за бюджета на Столичната община в Правец.

Така, макар и на няколко пъти да обявяваше, че третият диаметър на метрото ще е завършен напълно през 2019 г., когато са местните избори, строителството му ще продължи и след 2020 г. Тогава ще бъдат пуснати само още 4 станции – от „Овча купел“ до „Горна баня“, се разбра от думите на кмета. Ще трябва да бъдат завършени и станциите в квартал „Левски“ и при „Ботевградско шосе“.

Третата линия на метрото ще има две общи спирки със съществуващите линии на метрото – станциите „Национален дворец на културата“ и „Орлов мост“. По линията ще се движат нови метровлакове, произведени от „Сименс“. За тях общината плати над 400 млн. лв., като основните средства са по оперативна програма „Транспорт“.

Be the First!

Leave a Reply