Skip to Content

България е готова за Шенген, ще бъде и за eврозоната, но най-малко след две години

България трябва да прекара най-малко две години в чакалнята на еврозоната, за да приеме единната европейска валута. Това стана ясно на конференция в Латвия, посветена на 5 години от приемането на еврото. В същото време според заместник председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис страната ни е напълно готова за влизане в Шенген.

Основното предизвикателство пред България, за да приеме еврото е да се справи с липсата на доверие от страна на останалите страни членки. Това обяви българският заместник финансов министър Маринела Петрова в Рига.

„За съжаление България е от южния европейски блок, където историческите примери не са толкова добри и е нормално да няма такова доверие към нас“, каза Петрова.

Латвия попада в Европейския съюз в момент в който Европа е в криза, България от своя страна има зад гърба си шест година на икономически растеж но и допълнителни изисквания, които трябва да изпълни, включително и да влезне в банковия съюз.

„В наши дни присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и нови предизвикателства, с които страната кандидат трябва да се справи“, заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия.

Петрова подчерта ангажимента, който България пое, за да се присъедини към обменно валутния механизъм и за да получи доверието на останалите страни членки и на ЕЦБ. По думите на Петрова българите не трябва да се притесняват от рязко вдигане на цените след влизането ни в еврозоната, което ще отнеме поне още три години. Причината да няма скок е, че страната от години е обвързана с евровалутата под формата на борд. Друго предизвикателство, което обаче предстои да бъде изпълнено, е увеличаването на българските заплати на нива близки до европейските.

До средата на тази година България ще е готова с изпълняването на условията за влизане в чакалнята на еврозоната, освен това ще попадне и под задължителното наблюдение на европейската централна банка, която ще следи дали нашите кредитни институции покриват евростандартите.

Допълнителен ефект, който страна ни очаква от влизането в еврозоната, е повишаване на инвестиционното доверие и оттам увеличаване на средствата насочени към България. Проблем обаче който ще възникне е липсата на кадри и затова страната ни трябва да работи и за привличането им.

Be the First!

Leave a Reply