Skip to Content

Саудитска Арабия проявява интерес да инвестира в газопреносната мрежа на България

При засилени мерки за сигурност в египетския курорт Шарм ел Шейх започна първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз и Лигата на арабските държави.

Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в газопреносната инфраструктура на България, съобщи премиерът Бойко Борисов: „По много теми, инвеститорски, с тях работим, включително и заявиха – държавната им енергийна компания, за строителството на тръбопровода ни – газов хъб „Балкан“ или ние ще го наричаме „Балкански поток“.

Непосредствено преди срещата на европейските и арабските лидери в египетския курорт Шарм ел Шейх Борисов подчерта, че, въпреки разногласията, Европа трябва да задълбочава контактите си с арабските страни, защото те са „важен партньор“ не само в инвестициите, но и в сигурността и миграцията.

„Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш също толкова добри отношения и с президента на Турция“, отбеляза той и добави: „Моите отношения с тези хора са такива, че да не излагаме на риск България. Да има един максимално добър баланс за преди всичко нашите интереси и е по-добре да си говорим с тях, по-добре е да внушаваме нашите ценности, да се опитваме да помагаме, отколкото при скъсани контакти – миграционната вълна – само в Египет има 5-6 милиона, които чакат, мигранти“.

Непосредствено преди срещата на върха българският премиер Бойко Борисов проведе двустранни разговори с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси и с емира на Кувейт Сабах ал Ахмад ас Сабах. Премиерът е подчертал необходимостта от „честен и открит диалог“ между европейците и арабските страни за избягване на конфронтация на религиозна основа и ограничаване на нелегалната имиграция, съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов заяви, че е работил много за организирането на тази среща в Египет. Той изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси: „Това е признание при него да дойде Европейският съвет“, заяви премиерът. Преди началото на днешната среща на върха Борисов разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Българският министър-председател отбеляза, че страната ни води прагматична и балансирана политика и сме изградили еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия. Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното, подчерта премиерът.

Пред Би Би Си премиерът коментира и риска от развод между Евросъюза и Великобритания без сделка:

„Тогава всъщност ще мерим кой е понесъл по-големи загуби – Съюзът или Великобритания, но ще мерим загуби, а не ползи. За мен най-важното е да има ексклузивно в договора за британските служби, защото те са едни от най-добрите в света и аз държа те да останат в Европа по начина, по който са сега“.

Срещата на върха в Египет събира за първи път държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз и Лигата на арабските държави. Целта е да бъде постигнато задълбочаване на европейско-арабското партньорство, да бъдат начертани насоки за справяне с глобалните предизвикателства. Лидерите на Евросъюза и Лигата ще направят общ преглед на отношенията между двете страни и ще обсъдят общите усилия за разрешаване на регионални въпроси от взаимен интерес.

Във фокуса на разговорите в Шарм Ел- Шейх днес и утре ще бъдат теми като търговията и инвестициите, миграцията, сигурността, ситуацията в региона. Срещата на върха трябва да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между Евросъюза и арабския свят.

Съпредседатели на форума са президентът Доналд Туск, както и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Be the First!

Leave a Reply