Skip to Content

Международен Интерски конгрес се откри в Пампорово

С много ски, музика и горещи емоции беше открит XXI-ят конгрес на ски инструкторите Интерски 2019 в Пампорово. Спектакълът събра пред хижа „Студенец“ повече от 1000 души. В програмата се включиха ансамбъл „Чинари“, деца от националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, групите Mystic и 4 Magic, както и повече от сто момичета и момчета от Смолян, Чепеларе и региона.

35-те държави-участнички в Интерски конгрес 2019 бяха представени в тържествен марш на нациите от деца от спортните клубове от региона, които се спуснаха по писта „Стената“ с националните им флагове. Умения със ски и сноуборд показаха момчета и момичета от Смолян и Чепеларе в народни носии, както и гайдари от формация „101 каба гайди“.

Истински фурор по време на откриването на конгреса предизвика спускането на звездния отбор на България с участието на Екатерина Дафовска, Петър Попангелов, Радослав Янков, Александра Жекова, Ренета Камберова, Снежана Дечева, Румяна Нейкова и Йордан Йовчев.

Интерски конгрес 2019 беше открит официално от президента на организацията Ерих Мелмер. Той връчи знамето на Интерски на председателя на управителния съвет на сдружение Българско ски училище Петър Янков и пожела на участниците в конгреса да обменят знания, да се обединяват и да се опитат да разберат културата на родопския край и на България. „Интерски беше основана преди 56 години от 4 нации. Тогава никой не предполагаше, че тя ще обедини толкова много хора от цял свят, които се занимават със ски“, заяви той По думите му основната цел на Интерски е да събира хората, да обменят знания и да се обединяват.

„В България има поне още пет планини с чудесни условия за ски, но Пампорово е специално място, каза вицепремиерът Томислав Дончев, който е и патрон на Интерски конгрес 2019. „Спортът е много важен, затова инвестираме в инфраструктура. През миналата година имахме четири световни първенства, които се проведоха в България. Но най-важното, когато говорим за спорт, е да участваш, а не да го гледаш по телевизията. Спортът е бизнес, туризъм, дори международна политика, а домакинството на Интерски конгрес 2019 е уникален шанс за България“, отбеляза той.

„Интерски конгресът в Пампорово е от изключително голям мащаб и това нарежда България на едно място със страни като Австрия, Швейцария, Франция, Италия и САЩ, които са от най-силните в зимните спортове“, коментира министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „Доволен съм, че България успя да спечели такъв форум, конкуренцията беше доста голяма, преди четири години се преборихме със Сочи и с Леви“, отбеляза той. Министърът коментира, че има пряка връзка между организирането на спортни събития и туризма, защото туристите ходят там, където ходят големите звезди, техните инструктори, където има доста позитивни новини от страната. „Трябва да промотираме България като зимна туристическа дестинация, оттам-нататък вече всеки курорт може да си прави собствена реклама в рамките на тези кампании, за да привлича повече туристи“, каза още той.

„Събития от мащаба на Интерски конгреса в Пампорово са изключителна възможност да популяризираме България като зимна дестинация, но и като маршрут за целогодишен туризъм, включително и за провеждане на големи делови прояви“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя поздрави домакините за успешната му подготовка и за въведените иновации в базата на националния курорт, които да отговарят на международните изисквания. Министър Ангелкова припомни, че заради силната конкуренция между държавите в региона е отчетен известен спад в броя на чуждите туристи, посетили България през декември и януари, но в същото време за този период близо 426 хил. туристи са отседнали в хотели с 4 и 5 звезди в страната, което е 9,4% ръст спрямо двата месеца година по-рано. „Министерството на туризма е партньор на конгреса и ще направим всичко възможно да рекламираме страната като маршрут не само за зимен и летен туризъм, но и за четири сезона, през които да представяме културно-историческото си наследство, балнео- и СПА услугите, винопризводството, кулинарията“, добави тя. Министърът изтъкна ролята на рекламата за България и курортите ѝ, която държавата и бизнесът ще направят по време на конгреса, но обърна внимание и върху социалните проекти в програмата му.

„Надяваме се, че освен време на усилена работа Интерски конгрес ще се превърне и във време на удоволствие, заяви председателят на организационния комитет на Интерски конгрес 2019 Цветелина Бориславова „Пампорово ви пожелава много успехи, да прекарате страхотно време заедно и незабравими моменти на това магично място – Родопите, люлката на древната тракийска цивилизация“, добави тя.

Програмата на Интерски конгрес включва 120 уъркшопа по различните направления – алпийски ски, ски бягане, сноуборд, ски свободен стил, телемарк, обучение на хора с увреждания, както и над 70 лекции. За пръв път Интерски конгрес 2019 ще включи и социална програма. 120 деца от Смолян и Чепеларе в затруднено финансово положение ще бъдат обучавани безплатно, а специална дарителска акция ще осигури заниманията им със ски до следващия конгрес на ски инструкторите през 2023 година.

Be the First!

Leave a Reply