Skip to Content

„Водната стена“ ще бъде премахната от площад Гарибалди

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да бъде премахната т.нар. „водна стена” – новооткритият монолит на площад „Гарибалди”, който стана повод за подигравки в социалните мрежи.

Хората се възмутиха както от качеството, така и от изпълнението. Според мнозина фонтанът в сегашния си вид може да се оприличи на надгробна плоча, а пешеходците трябва да положат карамфили и свещички в основата му.

Фандъкова заяви, че решението да се демонтира водната стена е, че е прекалено голяма за малък площад като „Гарибалди“. Според нея, стената не се вписва в пространството, а и нямало да коментира колко е водна. Кметът каза още пред журналисти, че е по-добре стената да се сложи в сградата на УАСГ, за да напомня на бъдещите архитекти и проектанти за отговорността, която носят.

На картинка е едно, а на живо – друго, проектантите трябва да мислят за това как ще изглеждат идеите им, когато се реализират, отговори Фандъкова на въпроса защо при това положение е одобрена тази водна стена.

От пресцентъра на общината уточниха за БГНЕС, че самата Фандъкова не е знаела за стената, както и че тя ще изглежда по този начин. Проектът е одобрен от жури и специалисти. Идеята за водната стена е на проектанта Иво Панталеев, който не желае да се маха водната стена. Въпреки това до дни се очаква демонтажът ѝ да стане факт.

Преди дни бяха премахнати оградите на площада, за да може да се отвори пространството. Хората видяха новата градинска мебел, новото осветление, както и водната стена. При откриването на площада зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов коментира, че срокът не е най-важното нещо, а най-важното е обектът да бъде изпълнен качествено.

Be the First!

Leave a Reply