Skip to Content

Регионалният министър: При сградата „Златен век“ има неизпълнение на дейности

В категорията неизпълнение на дейности, залегнали в проекта, са откритите нарушения при строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“, стана ясно от изявление днес на регионалния министър Петя Аврамова.

„Проверката на проекта „Златен век“ приключи вчера, има изготвен констативен акт – възложителите са уведомени и той ще им бъде връчен. Констатираните нарушения касаят подземните етажи – неизпълнение на дейности, които са залегнали в проекта. Става дума за подвижни платформи за автомобили, които трябва да обслужват подземните нива. И отделно за един терен, който е съседен и в който се работи, но няма строителни книжа“, посочи Аврамова.

Тя обясни, че всички констатации, направени от ДНСК, дават достатъчно основания строежът да бъде спрян. По думите ѝ има 7-дневен срок, в който възложителите могат да възразят, и след това се издава заповедта за спиране на строежа.

„Всички проверки, които са извършвани до този момент от строителния контрол, са правени от регионалната дирекция. Това е първата проверка, която се прави от централната дирекция – лично арх. Нестеров е участвал при проверката както на място на строежа, така и при прегледа на всички строителни книжа“, обясни Аврамова. Тя посочи, че предписанието в акта е за спиране на строежа и отстраняване на всички допуснати нарушения по време на строителството.

„Към момента има проверка на Специализирана прокуратура, подадени са всички документи – ще бъдат прегледани от издаването на разрешението за строеж до сегашния момент на строителството. В същото време инициативният комитет е подал жалба в Софийския административен съд, така че и там предстои дело“, каза още Аврамова.

На въпрос дали има хипотеза, при която сградата може да бъде разрушена, регионалният министър коментира, че трябва да приключат всички проверки и чак тогава ще стане ясно какво ще се случи.

Be the First!

Leave a Reply