Skip to Content

ДНСК спира за постоянно след седмица строителството на сградата „Златен век“

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спира за постоянно след седмица строителството на сградата „Златен век“ в столицата, съобщи пред репортери министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща при премиера Бойко Борисов на граждански инициативен комитет срещу строежа, с участието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков и други експерти.

На 6 април ДНСК е връчила констативен акт на възложителите на сградата, каза Петя Аврамова. Заповедта за спиране на строежа от следващия понеделник ще е с два мотива – първо, за нарушения по време на строителството, и второ – липса на презаверено разрешение за строеж, каза регионалният министър. Гратисният период за внасяне на искане за продължение на разрешителното за строеж е изтекъл през ноември 2018 г., уточни Аврамова.

Представителите на гражданската организация изразиха задоволство от резултатите от срещата.

Не е ясно какво ще се случи с изграденото досега, защото инвеститорът вероятно ще обжалва заповедта на ДНСК, посочи Здравко Здравков. По думите му, построеното до ноември 2018 г. е законно, макар и строителното разрешение да е изтекло през 2017 година.

Йорданка Фандъкова посочи, че ролята на премиера Борисов за днешната среща е била много важна, защото е успял да събере всички страни по казуса. Разговорът беше тежък, търсехме най-добрия начин да спазим закона и да сме достатъчно прозрачни. Има политическа воля да се спази законът, той да важи за всички, без значение кой кой е, подчерта тя.

Be the First!

Leave a Reply