Skip to Content

Европейската сметна палата ще проверява строителството на пътища у нас

Европейската сметна палата ще започне проверка на строителството на пътища в четири държави, сред които и България, съобщиха от институцията. Става дума за проекти, финансирани с европейски средства по линиите на основните транспортни коридори. Останалите държави са Полша, Чехия и Испания.

За периода от 2007-а до 2020 година финансирането на пътни проекти възлиза на около 82 милиарда евро. Половината от тях са изразходвани за основната и широкообхватна мрежа, категорични са от Европейската сметна палата.

Според експертите обаче „съществува риск цялата основна мрежа на Европейския съюз да не бъде завършена навреме“. Все още в пътната мрежа съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет, допълват одиторите. Те ще проверят действията на Европейската комисия и отпуснатите средства дали осигуряват напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите.

„Проверката на Европейската сметна палата е регулярна, а не по сигнал, и се отнася за изпълнението на сроковете за строителството“. Това каза в Ловеч заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по повод обвиненията от страна на БСП за нередности:

„Това е регулярен одит. Той не е нарочен, не е по сигнал и убеден съм, че Европейската сметна палата не се е самосезирала от сценариите на Йончева и на Свиленски за извършен одит в страната по отношение на строителство на пътища. Знаем коя магитрала построиха те, как предизборно я откриваха недовършена такава след N на брой анекси. Говорим за „Люлин“ – най-скъпата магистрала, по 8 милиона евро на километър възложена“.

Николай Нанков допълни, че в момента са необходими 120 милиона лева, за да се отстранят нередности по автомагистрала „Тракия“, между Чирпан и Стара Загора, строена между 2005-а и 2007 година от правителството на БСП:

„Трябваше след 2009 година след тях да се оправя в немалка част от порочните ѝ процедури и изпълнения, с укрепване на свлачища. Виждаме какво е качеството ѝ и до ден-днешен. Така че за пари да не коментират и за европейски проекти“.

Be the First!

Leave a Reply