Skip to Content

Евтим Бачев с фотоизложба „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ в Истанбул

В деня на Светите братя Кирил и Методий желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул приюти фотоизложбата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ на Евтим Бачев. В криптата на изящния български храм са подредени 30 фотографии, уловили по специфичен начин духа на Града под тепетата.

Изложбата бе открита с камерен концерт на цигуларите от дуо „Туртов“ – Андреана Туртова и Николай Туртов и Даниела Стоянова – пиано.

Българската общност край Босфора прие изложбата с огромен интерес. Присъстваха Ангел Ангелов – почетен консул на Република България в Истанбул, Фикрие Бюлюнмаз – архитектката, по чиито планове е възстановен храмът, представители на българската цариградска общност, както и представители на други християнски деноминации в града.

Организатор на събитието е пловдивската галерия „Тракарт“. В ролята на куратор влезе популярният галерист и траколог Жорж Трак, който е и инициатор на мащабната реставрация на „Св. Стефан“, приключила през 2018 г. Изложбата пренесе част от духа на древния и модерен Пловдив край Босфора и ще остане в криптата само няколко дни.

Be the First!

Leave a Reply