Skip to Content

Борисов: Въвеждаме тол системата през август

Амбициите на кабинета са тол системата да бъде въведена от месец август, заяви премиерът Бойко Борисов, който провери как е извършен ремонтът на пътя Пловдив-Асеновград. Той подчерта, че се надява в диалог с превозвачите да бъде постигнат консенсус кои пътища да бъдат обхванати.

„Понеже не искам да пускаме усещането на конфликт, затова направихме срещата, поотделно говорих с тях, имат време дотогава, над 3,5 тона, да можем да си съберем парите от тировете, които са в България, да направим така, че автобусите, които возят пътници да плащат по-малко, защото и те износват пътищата, но пък да не се отрази на цената на билета и да има възможност тези съпътстващи към магистралите пътища също да се приведат в ремонт, защото сега почваме Асеновград-Кърджали – 33 милиона, но това са само пари, които вадим от бюджета. А това е, от всеки ТИР, бетоновоз, те трябва да си платят за това“.

Първата ни задача след Асеновградско шосе е да довършим околовръстния път на Пловдив, като свържем Южната дъга с Цариградско шосе (до „Скобелева майка“), каза още Борисов след като инспектира реконструкцията на Асеновградско шосе. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев те преминаха десеткилометровото трасе, след което бяха посрещнати от областния управител Здравко Димитров и кметовете: на Пловдив – Иван Тотев, на Асеновград – Емил Караиванов, на Куклен – Мария Белчева, и на община „Родопи“ – Пламен Спасов.

За Асеновградско шосе премиерът допълни, че остава да се изградят локалните платна и осветлението. По думите му за икономиката и за фирмите в региона много важно е продължението на околовръстния път, по който ще се изведат товарните камиони. Премиерът съобщи, че предстои реконструкцията на пътя Асеновград – Кърджали, за което са осигурени 33 милиона лева, ще се водят и разговори с кмета на Пловдив за построяването на още два моста над река Марица.

Заместник-министърът на МРРБ Николай Нанков уточни, че областна управа – Пловдив, са изработили безплатно идейния проект за продължението на околовръстния път, до месец проектирането може да е готово и да се възложи изпълнението. Ако няма обжалвания, до есента строителството на пътната отсечка може да започна, каза още Нанков. Той допълни, че трасето е с дължина от близо 5 км, ще бъде с по две ленти в двете посоки, а очакваните инвестиции са около 100 милиона лева.

Бойко Борисов каза още, че е доволен от реконструкцията на пътя Пловдив-Асеновград и призова шофьорите да бъдат внимателни и да не вдигат високи скорости. Той допълни, че предстои изграждането на локалните платна и на околовръстния път на Пловдив като за целта е осигурено финансиране от държавата.

Be the First!

Leave a Reply