Skip to Content

Дженерал Eлектрик e подала заявление за участие в АЕЦ Белене

Заявление за участие в проекта АЕЦ Белене е подала и американската компания „Дженерал Eлектрик“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която очаква и руската компания „Росатом“ да подаде документи по проекта, срокът за което изтича на 19 август.

Министър Петкова коментира днес водените между премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев разговори по важните енергийни проекти.

От казаното от нея за Белене стана ясно, че не може да се говори за руски проект, тъй като площадката и реакторите са български, лицензиите също, а страната ни ще носи така наречения „Атомен риск“. Какво заявление ще подаде „Росатом“ ще е ясно след седмица:

„Неколкократно беше потвърдено от страна на нашите руски партньори тяхното желание да участват в реализацията на този проект“

Заявление вече е подадено и от американската „Дженеръл Eлектрик“, която е производител на турбини.

Запитана, дали реактори руско производство могат да работят с американски турбини, Петкова отговори:

„Турбините на двата реактора за проекта „АЕЦ „Белене“ ще бъдат други, различни –  да, това е възможно чисто технически. Няма никакъв проблем това да се случи“.

До дни се очаква подписването на договор за изграждането на „Балкански поток“, тръбата – разклонение от „Турски поток“, която ще доставя руски природен газ в страната ни, отбеляза министърът на енергетиката.

„Нашите партньори от „Газпром“, знаете, че резервираха капацитет за участие на този проект. Ние проведохме процедура, която е съгласно всички изисквания на ЕС“.

Be the First!

Leave a Reply