Skip to Content

Евростат: Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през 2016 г.

Близо 30 % от Интернет потребителите у нас са пазарували онлайн през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за електронната търговия в страните на ЕС през 2016 г.

Като цяло хората, които редовно ползват Интернет у нас са 63 на сто от населението, или около 4,5 млн. души. Така по данните на Евростат близо 1,3 млн. българи през миналата година са пазарували онлайн.

Най-предпочитани за Интернет-търговията у нас са били дрехите и спортните стоки – над 77 процента от поръчките онлайн. На втора позиция са били стоките за дома – 24 процента, на трета – резервациите за туризъм или пътувания – 23 процента и на четвърта позиция – храни, напитки или стоки за ежедневна употреба – 22 процента.

Най-активни в електронната търговия у нас са били младите българи в диапазона 16-34 години – близо 60 на сто от тях са пазарували онлайн. При хората на възраст 65-74 години този процент спада драстично – едва 1,3 на сто от тях са пазарували онлайн през 2016 г.

Близо 80 на сто от поръчваните онлайн услуги и стоки са били от България, около 40 процента са били от страни в ЕС и около 18 процента са поръчвали онлайн от други страни.

Според изчисления на експерти в бранша един онлайн потребител купува средно стоки за около 150 евро годишно, което на практика означава, че за миналата година оборотът на онлайн търговията у нас е достигнал около 200 млн. евро.

Be the First!

Leave a Reply