Skip to Content

Започва копаенето за третия лъч на метрото от Красно село до Малък градски театър

Започва изграждането на тунела от третия лъч на метрото от ул. „Житница” в кв. „Красно село” до Малък градски театър. Първите 12 км от третия лъч ще бъдат готови през август 2019 г.

Благодарение, на всички които работят толкова активно, може да напредваме чувствително с изграждането на метрото. Метрото е най-големият транспортен и екологичен проект за нашия град, променящ градската среда, създаващ удобства за гражданите при тяхното придвижване. Метрото е проект посочен за пример от Европейската комисия. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на началото на работата на машината „Витоша“, с която ще бъдат изграден 7 км двупътен тунел от третия лъч на метрото.

Тунелопробивната машина, която тежи 1400 тона, беше изработена в Германия и транспортирана на части до стартовата шахта в „Красно село“.

Кметът Фандъкова благодари на Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК за България, на правителството на Борисов, при което трета линия бе първият одобрен за финансиране от новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ проект. Благодари на строителите и екипа на инж. Стоян Братоев, изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД за активната работа.

Тунелопробивната машина ще стигне до Малък градски театър в кая на 2018 г., за да може през втората половина на 2019г. да бъдат готови първите 12 км и 12 метростанции от третия лъч, посочи също Фандъкова и подчерта, че гражданите очакват да работим в срок и качествено.

Общата стойност на 12 км от третия лъч на метрото, заедно с 20 метровлака и ново депо, е 500 млн. евро. Общото съфинасиране от Столична община е 99 млн.евро.

Големи са екологични ползи от изграждането на метрото в София. С построените две линии досега спестяваме 75 хил.това вредни емисии, а с изграждането на третия лъч те ще бъдат 90 хил.тона годишно. Още 130 хил. пътници ще ползват метрото в ежедневните си пътувания.

fandykova-metro-krasno-selo-02

Be the First!

Leave a Reply