Skip to Content

Лиляна Павлова: Рискуваме пари от ЕС заради спирането на процедурата за тунел „Железница“

Със спирането на процедурата за тунела „Железница“ има риск да се блокира изцяло безвъзмездното европейско финансиране. Това каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството и новоизбран народен представител в 44-ото Народно събрание от ГЕРБ Лиляна Павлова, в ефира на „Денят започва“ по БНТ, във връзка със спряната процедура за изграждането на тунел „Железница“, част от автомагистрала „Струма“.

„Сериозни са моите притеснения, затова и последва моята реакция и на моите колеги от това, което се случва. Първоначално дадената заявка от служебния кабинет, че в духа на приемственост ще довършат всички проекти, които са безспорни, включително тези с европейско финансиране. Самият служебен министър заяви, че това му е приоритета, че „Струма“ му е приоритет“, каза тя и отчете, че това ще е и най-скъпият проект. Тя попита защо не се спазват правилата и процедурите и посочи, че това са най-малкото въпроси, на които чакат отговор. По думите й това ще доведе до блокаж и забавяне на цялостното изграждане на АМ „Струма“.

Павлова обясни, че извън критичните 20 км в самото Кресненско дефиле, за които трябва да се направи проектиране, е трябвало досега да бъде избран проект от всички предложени проектни решения. Според нея по-притеснителното е „Железница“. „Прекратява се тази процедура, тя блокира вече самото изграждане на участъка от Благоевград до дефилето, до Крупник, защото като част от това трасе е именно и тунела. Това са наистина много притеснителни неща, защото оттук нататък, ако започнат едни дълги процедури по обжалване законосъобразно ли е или не това прекратяване именно по този начин, това означава да влезем в месеци безвремие“, допълни Лиляна Павлова.

Тя посочи, че всичко това води до невъзможност да се пусне участъка от АМ „Струма“ до Благоевград. По отношение на изнесената документация, Павлова заяви, че има минимални правила, които трябва да се спазват. „Защо не са били спазвани, спазвани ли са всъщност или ако не са, защо не са? Как този човек е изнесъл тази оферта от АПИ? Това са все въпроси, на които трябва да дадат отговор сега управляващите и най-вече компетентните органи“, каза бившият регионален министър.

Be the First!

Leave a Reply