Skip to Content

Българските жилища поскъпват повече от средния темп за Евросъюза

Цените на жилищата в България бележат ръст от 2,4 на сто през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо третото, сочат данни на Евростат. Поскъпването у нас е значително по-силно от регистрираното в еврозоната и в Европейския съюз повишаване на цените за същия период средно с по 0,8%.

Това ни нарежда сред държавите със силен ръст на цените на жилищните имоти, като единствено поскъпването в Чехия, Исландия, Кипър и Малта е по-силно.

България е на пета позиция сред държавите в Европа и според класация на консултантската компания Knight Frank, която изследва 55 пазара в света.

От европейската статистика е видно, че тенденцията е към повишаване на цените у нас, макар да се забелязва известно забавяне през третото тримесечие на миналата година.

Над средното за Европа равнище е и поскъпването на жилищата в България с 8,1% на годишна база. За еврозоната нарастването на цените за същия период е с 4,1%, за ЕС – с 4,7%.

Публикуваните данни показват още, че за една година най-силно са се покачили цените на жилищата в Исландия (+13,6%) и Норвегия (+11,6%), които не са членки на ЕС, но участват в Европейското икономическо пространство, докато в Италия те са останали почти непроменени.

Брокери у нас отчитат двуцифрен ръст в търсенето и в цените на жилищните имоти в България за първи път от 10 години през втората половина на 2016 г.

Be the First!

Leave a Reply