Skip to Content

Лиляна Павлова: Служебният министър компрометира и програмата за саниране

Единствено и само служебният министър Спас Попниколов е този, който трябва да се извини днес. Това написа бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Според Павлова той трябва да поднесе своите извинения на служителите на Агенция пътна инфраструктура, защото публично е изрекъл неистини от ефира на национална медия, че не е „уволнил нито един служител на АПИ“, а всъщност уволнените от Спас Попниколов и Огнян Герджиков са четирима: Дончо Атанасов – председател на УС на АПИ (все още е болничен); Георги Златев – директор на дирекция „ Поддържане на пътната инфрастурктура“, Веселин Николов – директор на ОПУ София и в допълнение Парашкев Кръстев – изпълнителен директор на „Автомагистрали „ ЕАД.

Според Павлова служебният министър трябва да се извини и защото публично и нееднократно е поставил под съмнение професионализма на една работеща администрация като АПИ, като е обвинил експертите ѝ в „саботаж“ и по този начин за първи път министър на регионалното развитие и благоустройството си е позволил да дава оценки, и то с политически характер на експерти и професионалисти от администрацията.

Като друга причина, заради която Попниколов трябва да се извини Лиляна Павлова отчита публичният и нееднократен отказ да отговори на основния въпрос: „Защо по време на неговия мандат безпрецедентно допусна търг да бъде провален поради липса на документация?“, прехвърляйки отговорността на администрацията. „Не се ли чувства неудобно от това? Но явно това е маниер на поведение на министрите от служебния кабинет. Защото публично „обвини“ администрацията за несъстоятелността на неговото ръководство на министерството и АПИ“, пита Лиляна Павлова.

Според нея служебният министър трябва да се извини и на всички членове на Камарата на строителите в България, защото публично и нееднократно е заявил, че всички критики на КСБ имат политически нюанс и по този начин си е позволил да омаловажи професионалното мнение най-голямата неправителствена организация на пътния бранш в България.

„И накрая – защото така и не намери сили да признае грешката си и да прояви достойнство като подаде оставка. А може би след всичко това и извинението, и оставката са излишни. Никой няма да приеме извинението, а оставката отдавна е подадена от самия Спас Попниколов…“, пише още Павлова.

Тази сутрин пред бТВ Попниколов обяви, че е сезирал прокуратурата заради програмата за саниране. „Санирането, което заварих, като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени. Има констатирани нарушения и съм дал сигнал до прокуратурата. Има съмнения за нарушения и затова съм дал сигнал до прокуратурата, за да провери нещата. Цените са прекомерно високи и необосновани“, коментира Попниколов.

Сигналът, който служебният строителен министър е подал до прокуратурата заради съмнения за завишени цени при санирането, се оказа непълен. Насоченият към Софийската градска прокуратура сигнал на министъра се оказва, че не включва нито един конкретно установен случай на нанесена вреда на бюджета при изпълнение на посочената програма. В него са изложени неясни и неконкретни данни, посочват още от прокуратурата.

Министърът на съобщи кога е подал сигнала, но сега от съобщението на прокуратурата се разбира, че конкретните данни са изискани на 6 април. Наблюдаващият прокурор е изискал от министерството информация за това дали са извършвани проверки във връзка с прилагането на програмата за саниране, на действията на определени длъжностни лица или фирми-изпълнители. Пита се също установена ли е нанесена вреда на държавния бюджет и в какъв размер, в резултат на кои действия или бездействия и от кои лица е причинена вредата.

Изискано е информацията да бъде придружена с копия от съответните документи. Първият етап на програмата за саниране приключи с усвояването на 1 млрд. лв. от бюджета. Експерти и политици изказаха съмнения за прилаганите по нея цени, като посочиха, че те са по-високи от тези, които фирмите изпълнители биха поискали, ако обектите не са по националната програма.

Be the First!

Leave a Reply