Skip to Content

Все повече луксозни имоти се купуват с инвестиционна цел

Търсенето на луксозни имоти остава предимно за жилищни нужди, но през първото тримесечие на 2017 г. покупките с цел инвестиция набират скорост. Около 30% от сделките с луксозни имоти през този период са с инвестиционна цел.  Много купувачи виждат добра възможност за защита на спестяванията си в жилищните имоти от лукс клас, показват данните на Unique Estates.

Плаващият ръст на цените също прави купувачите по-сигурни в решенията си за закупуване на имот. Съществена роля изиграва и ограниченото предлагане, особено в сегмента на новото строителство, и това кара купувачите да вземат бързо решение.

Нискотарифните полети допринасят за все по-добрата разпознаваемост на София като дестинация за уикенд. Unique Estates идентифицира и нова група купувачи, търсещи инвестиция в цели жилищни сгради или група апартаменти, които да управляват и да отдават под наем на хотелски начала. Обикновено това са чужденци, които познават този модел и виждат възможност за прилагането му на българския пазар.

Очакваната доходност от подобни инвестиции е 5-6%. Търсенето е в централните райони, които са добре транспортно обезпечени и с уредена инфраструктура.

Предлагането на луксозно строителство остава слабо. Повечето проекти са в строеж, някои дори на етап покупка на парцел. През 2018 г. се очаква засилено предлагане на луксозно ново строителство.

През първото тримесечие на 2017 г. цените в луксозния сегмент остават стабилни с очаквания за годишен ръст в рамките на 5%. Повечето сделки се сключват на офертна стойност или при максимум 5% отстъпка. Единични са продажбите на по-висока от исканата от продавача цена, като това се наблюдава само при много търсени имоти, каквито рядко излизат на пазара.

Традиционно силно търсене на стари апартаменти с високи тавани има в района на Докторски паметник в София, където не се наблюдават ценови промени през тримесечието. Имотите в централните части на столицата продължават да се търсят с цел инвестиция.

През последните месеци се връща интересът към бул. „Витоша“ като място за живеене. Очакванията са след планирания ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ купувачите да преоткрият и тази част от центъра. В кварталите покрай бул. „България“ и Южния парк се търси предимно ново строителство за живеене и инвестиция, като голяма част от сделките се сключват „на зелено“.

На пазара все още има сериозен недостиг на ново луксозно строителство и цените на тези имоти се покачват плавно. В престижните квартали с по-централно местоположение като „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Яворов“ има интерес към нови жилища или стари тухлени апартаменти в добре поддържани сгради.

Най-силен традиционно в района на Витоша е пазарът на къщи. Търсят се съвременни къщи – с модерни архитектура и вътрешен дизайн, светли цветове, баня към всяка спалня, но предлагане почти няма. Средният клас търсене е в диапазона 400-600 000 евро, а високият – между 800 000 и 1,5 млн. евро. От миналата година пазарът на висок клас къщи расте и през второто тримесечие се очакват сделки в сегмента над 1 млн. евро.

Be the First!

Leave a Reply