Skip to Content

20% ръст на посещенията на чужди туристи у нас отчита министър Балтова

Служебният министър на туризма Стела Балтова отчете 20% ръст на посещенията на чуждестранни туристи в България за периода януари-март спрямо същия период на предходната година и 16 на сто ръст в приходите от международен туризъм за периода декември-февруари. Тя отбеляза, че това са две от икономическите ползи за развитието на сектора в периода на работа на ведомството в рамките на служебното правителство кабинет. Имаме успешно изпълнен служебен мандат с добри предпоставка за работата за следващия кабинет, допълни министърът.

Петте водещи пазари за периода януари-март са Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия, каза министърът при отчета за дейността на ведомството.

В отговор на въпрос Балтова уточни, че за периода на работа на екипа й има само едно непотвърдено искане за категоризация. Хотел в Банско, който не е нов, е искал потвърждаване на категорията си „пет звезди“, но не е отговарял на изисквания на ресорната наредба и са му били присъдени четири.

Министърът каза в отговор на друг въпрос, че се предвижда всеки месец да се оповестява на страницата на ведомството актуализирана информация за охраняемите и неохраняемите плажове. Днес или на 2 май ще има и информация за цените на чадърите и шезлонгите на съответните плажове.

Приходите от договори за концесии на плажове към 27 април са 241 275 лева, а от тези за наем – 6,4 млн. лева при 3,6 млн. лева за 2016 година.

Be the First!

Leave a Reply