Skip to Content

Дейли Телеграф: 19 причини туристите да посетят България

Не един и два пъти България е поставяна в различни класации като най-евтината страна за екскурзия в Европа. Британският вестник „Телеграф“ предложи своите 19 причини защо страната трябва да бъде посетена от всеки един турист на Стария континент, пише „Дневник“. Ето и кои са те:

 1. Слънчев бряг

Евтините черноморски курорти и в частност Слънчев бряг са една от основните причини да прекарате почивката си в България. Слънчев бряг оглавява редица класации за най-евтин курорт в Европа. От „Телеграф“ изчисляват, че за прекарването на един ден в Слънчев бряг на туристите са нужни почти 20 паунда, като в сметката е включена вечеря за двама с тристепенно меню и бутилка вино.

 1. Дългата плажна ивица

Плажната ивица в България не е малка и Слънчев бряг е една малка част от нея. Журналистът от „Телеграф“ Ейдриън Бридж разкрива, че е останал с много добри впечатления от Варна и плажовете около морската ни столица.

„Приятни кафенета и ресторанти може да видите навсякъде във Варна. Две бири струват малко повече от един паунд и почти всяко заведение предлага прясна риба“, разказва Бридж.

 1. Крайбрежните градове

Британското издание отделя специално внимание на „Перлата на Черно море“ – Несебър. Градът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се препоръчва като дестинация на всеки, който е запознат с историята на България.

 1. Планините на България

Красотата на България не може да се ограничи само в плажовете. Природата е дала на страната планини, от които се разкриват спиращи дъха гледки. За пример „Телеграф“ посочва Рила със Седемте рилски езера.

 1. Връх Мусала

Най-високият връх в България е Мусала със своите 2925 метра. Намиращ се само на около 70 км от София, Мусала е сравняван от британския вестник с някои от върховете на Алпите заради величествеността си.

 1. Национален парк „Пирин“

Меката на катерачите. Така е описан Национален парк „Пирин“. Планината също е под защитата на ЮНЕСКО и по този начин човешката намеса там е ограничена максимално.

 1. Повече от 120 манастира

В България има повече от 120 манастира, най-известният от които е Рилският манастир. Той е построен през 10-и век и също попада под защитата на ЮНЕСКО. Манастирът е почти изцяло разрушен при пожар в началото на 19-и век, но след това е възстановен.

 1. Комунистическата архитектура

България е била част от социалистическия лагер и заради това в столицата София могат да се видят много сгради, повлияни от комунистическата архитектура за мегаломания. Около Ларгото са Партийният дом, президентството и Министерският съвет, като те са сред най-видните представители на този тип строителство. Строителството им е започнало през 1951 г. и завършва шест години по-късно.

 1. Паметникът на Бузлуджа

Паметникът на връх Бузлуджа е най-големият комунистически монумент, който е строен по време на социалистическите години в България. Намиращ се в централната част на Стара планина, паметникът е внушителен и с уникална планинска гледка.

 1. Катедралата „Свети Александър Невски“

Въпреки комунистическия период в историята си, свързван с отричането на религията, България успява да съхрани една от най-големите източноправославни катедрали в света – храм-паметник „Свети Александър Невски“. Тя може да побере в себе си близо 10 хил. души. Кост на светеца Александър Невски пък е поставена в близост до олтара.

 1. Българската история

„Телеграф“ припомня богатата българска история, която включва съжителство с цивилизацията на траките и постоянни битки с Византийската империя. Пловдив е определян като един от емблематичните градове на страната в различни епохи. Той е създаден още преди 8 хиляди години, подчертава изданието. Античният театър е сред най-големите забележителности и е сред най-запазените в света. В него могат да се съберат 3500 души.

 1. Българската храна

При толкова много разходки няма как човек да не огладнее. А българската кухня предлага много вкусни ястия. Сред задължителните за опитване са кюфтета, гювече и погача.

 1. Огнената ракия

Националното питие на България е ракията, отбелязва британското издание. Произвеждана от ферментирали плодове, най-често от грозде, този алкохолен елексир може да изгори гърлото на всеки, който го опитва за първи път. В някои райони на страната домашната ракия е много силна и само след няколко глътки човек се замайва.

 1. Ски туризъм

Освен евтините курорти по морето България предлага и такива в планините. Ски туризмът се развива скоростно в последните години, а Банско е сред водещите зимни курорти. Хиляди чужденци се стичат в града, за да се възползват от евтините предложения за екипировка и лифт. Банско е стар курорт, в който се залага на ниското строителство, отбелязва британското издание.

 1. Фестивал в планината

Фестивалът Meadows in the Mountains, който беше класиран от „Гардиън“ сред „Десетте най-добри европейски фестивала, за които не сте чували“, е събитие, което ще накара всеки турист да забрави за ежедневните си проблеми. Красотите на Родопите, съчетани с музика, могат да оставят траен спомен на всеки.

 1. Може да видите истински мечки

В България има мечки и може да ги видите. В планините се разхождат между 400 и 700 кафяви мечки, като вече има и туристически обиколки с цел туристите да се запознаят с местообитанието на животните.

 1. Белоградчишките скали

Белоградчишките скали е уникално природно образувание, намиращо се в северозападната част на Стара планина. Те дори са били използвани от български войски по време на войната със Сърбия през 1885 г. Друга туристическа атракция в района е средновековната крепост „Баба Вида“ в близост до град Видин на река Дунав.

 1. Десетки пещери

От „Телеграф“ посочват Деветашката пещера като задължителен обект за посещение от чуждите туристи. В нея могат да се видят около 30 хил. прилепи. Въпреки че е на десетки хиляди години, пещерата е била открита едва през 1921 г. На места тя достига височина от 100 метра и е изпълнена със сталактити, сталагмити и сталактони.

 1. Безжичен интернет на високо ниво

Безжичните мобилни мрежи в България са сред най-добрите в Европа. 4G мрежата е от най-бързите и почти всички заведения в страната предлагат безжичен интернет. В Европа България е сред първите 10 страни по бързина на безжичния интернет.

Be the First!

Leave a Reply