Skip to Content

Пускат движението в София в зоните, където се строи третият лъч на метрото

Напълно в срок върви, очаквам до края на месец май да започне подготовката за изграждането на още 4 метростанции, обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Денят започва“ по БНТ, във връзка с изграждането на третия лъч на столичното метро. Кметът на София напомни, че се очаква през месец септември 2019 година столицата ни да има още 12 метростанции.

Строителството на третата линия на метрото върви в срок, каза още столичният кмет. Очаквам в края на май да започне подготовката за изграждането на още 4 метростанции в кв. „Овча купел“ до Околовръстния път и кв. Горна баня. И тези 4 метростанции трябва да бъдат готови заедно с останалите 8 през септември 2019 година, когато ще имаме още 12 км метро. Така ще свържем големи квартали като „Овча купел“, „Хаджи Димитър“, „Красно село“ с центъра на София и с останалите две линии на метрото. Тази трета линия предвижда и връзки с жп транспорт при Горна баня, допълни още Йорданка Фандъкова.

„От началото на миналата година започнахме изграждането на 7, по-късно добавихме още една метростанция. Така че в момента се строят общо 8. Строителните дейности вървят по график, изпълнени са на 33%. Имаме възможност от месец юни да започнем отварянето на стесненията там, където ги има. Специално на бул. „Патриарх Евтимий“ очакваме през юни месец да освободим движението, но ще останат леки стеснения точно в участъците на метростанциите, защото там строителството ще продължи“, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че през месец юни предстои да бъде пуснато движението още по бул. „Гоце Делчев“, както и локалните платна на бул. „Цар Борис III”. „Интересно е, че между 15 и 20 май очакваме тунелопробивната машина да се придвижи през метростанция „Красно село“, така че това ще може да го видим. Тя вече се движи на пълни обороти“, заяви Фандъкова.

Кметът на София съобщи още, че общината смята строителството на детски градини за приоритет и сега се строят такива в кварталите Драгалевци, „Младост“, „Бояна“, „Люлин“, „Красна поляна“, „Красно село“, „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“. Фандъкова коментира и въпросът за опазването на старата архитектура в София, който влезе във фокуса на общественото внимание след събарянето на така наречената „Двойна къща“ на булевард „Васил Левски“. Тя съобщи, че главният архитект на столицата е отказал проекта за надграждане на Царските конюшни на ъгъла на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“.

Be the First!

Leave a Reply