Skip to Content

Управляващите си прибраха промените в Закона за опазване на земеделските земи

ГЕРБ и Обединените патриоти обявиха, че оттеглят законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи, след като природозащитници протестираха вчера пред Народното събрание (НС) срещу готвените промени. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в кулоарите на парламента, че партията оттегля доверието си от проектозакона.

Той бе внесен от народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти и предвижда да се удължи срока за застрояване на земеделски земи с променен статут по Черноморието с три години. По действащото законодателство крайният срок за строителство върху такива терени е 23 май.

Готвените промени предизвикаха протест на еколози пред парламента вчера. Днес пред НС на протест излязоха собственици на земеделски земи край морето. Те настояват за приемане на законопроекта.

Проблемът със земеделските земи с променено предназначение остава висящ, той няма да бъде решен с оттеглянето на този законопроект и ще продължи да стои на дневен ред. Това обяви в кулоарите Христиан Митев от Обединените патриоти. Не съм съгласен, че това е тежък лобистки закон, това са етикети, клишета, които се използват, когато нямаш други аргументи, коментира още Митев.

Според него трябва да бъдат направени промени и в Закона за устройство на територията, не само в Закона за опазване на земеделските земи. По думите му трябва да се балансира между частния и обществения интерес. При близо 1800 имоти по Черноморието, какво правим с останалите 7000, които не са по Черноморието, попита той.

От опозицията определиха случващото се като тежък фалстарт на законодателната дейност на този парламент. „Няма как ГЕРБ да избяга от отговорността си за това предложение в Закона за опазване на земеделските земи, за този тежък фалстарт, с който започна законодателната дейност на 44-то Народно събрание“, обяви Жельо Бойчев от БСП.

Оттегляме законопроекта за опазване на земеделските земи от деловодството на Народното събрание, щом ГЕРБ оттеглят подкрепата – значи няма да има такъв закон, каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и вносител на законопроекта Йордан Апостолов.

Той подчерта, че неговото лично мнение е, че законопроектът не се оттегля под натиск на зелените. Според него събирането на 100 – 200 души пред парламента ще доведе до безконтролни внасяния и оттегляния на важни проекти. Депутатът посочи, че би искал да чуе становище, какво ще се прави с хората, поели частни инициативи за строителство по програмите на ДФЗ.

По думите му с връщането за земеделската земя, техните проекти падат. „Говорим за неусвояване на евросредства“, обясни Апостолов. „Щом коалиционният партньор е решил да се оттегли, ние не можем да прокарваме закон без тяхна помощ“, каза Апостолов. Той коментира, че лично не би оттеглил този законопроект под натиска на зелените. „Все пак се возим в един влак и едното колело като върви назад, другото напред, влакът стои на едно място“, каза Йордан Апостолов. По думите му в политиката има компромиси.

От „Воля“ няма да подкрепяме никакви тежки лобистки закони в интерес на група хора срещу интересите на цялото общество и на природата ни, няма да допуснем поредната огромна порция бетон да се излее върху пясъчните дюни и върху гористи местности и земеделски земи по Черноморието. Това коментира пред журналисти председателят на „Воля“ и заместник-председател на парламента Веселин Марешки.

Be the First!

Leave a Reply