Skip to Content

Телефонната палата ще става музей, Божков вече официално е собственик

Сградата на Телефонната палата в столицата е закупена от бизнесмена Васил Божков, който възнамерява да я превърне в музей. Това стана ясно от съобщение, разпространено от „НОВЕ Холдинг”.

„Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България”, се посочва в съобщението.

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно наследство. Според прессъобщението в момента екип от експерти и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата. Плановете за музея ще бъдат представени на обществеността в рамките на тази година.

„Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата“, се посочва в съобщението.

Дружеството е създадено в края на март тази година с капитал от 36 млн. лв. Адресната регистрация е на „Московска“ 43, където се намира и „Нове холдинг“, а едноличен собственик на капитала е „Ню геймс“. Тя е една от трите компании, които оперират на пазара на лотарийни билети в България под името „Национална лотария“. На пазара за 320 млн. лв. дружеството е лидер по приходи, сочат данни на в. „Капитал“.

Be the First!

Leave a Reply