Skip to Content

Сграда от архитекта Гауди в Барселона отваря врати за посетители

След мащабен ремонт първата сграда, построена от испанския архитект Антонио Гауди, ще отвори врати за посетители през есента, съобщава CasaVicens.org.

Сградата е построена между 1883 година и 1885 година от 31-годишния Гауди за вила за един от брокерите на недвижими имоти в Барселона. Облицована с разноцветни плочки и орнаменти „Casa Vicens“ досега е била жилищна сграда. Тя е първата, обединяваща готическия стил и форми на модернизъм в Каталуня.

Проектът за превръщането й в музей стартира през април 2015 година с финансиране от андорската банка Mora Banc. Строителните работи започват през септември 2016 година и близо година след това тя ще бъде готова за публичното си представяне.

Casa Vincens е един от осемте обекта на Гауди, строени във или около Барселона, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тя обаче е и последната сграда, която става достъпна за обществеността.

Дори и „Саграда Фамилия“, която всъщност не е довършена, е отворена за посещения от десетилетия. Очакванията са, че един от символите на Барселона ще бъде окончателно завършена през 2026 година.

Снимка: corriere.it

Be the First!

Leave a Reply