Skip to Content

Регионалният министър: Работи се усилено по магистрала Струма

Заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“ работим усилено за завършване на всички участъци от магистрала „Струма“, обяви още регионалният министър. “Автомагистрала „Струма“ е надрегионален проект“, каза той. Според него той е важен за България, Балканите и цяла Европа. По думите му сроковете в графика са оптимизирани, за да се случат във времевата рамка на програмния период. Според него трябва да се направи бърза и адекватна връзка между населените места от региона.

Министър Нанков посочи, че най-сложните участъци са от Благоевград до Крупник (лот 3.1), където попада тунел Железница, и от Крупник до Кресна (лот 3.2). Министърът обяви, че след компрометирането на предишната поръчка за лот 3.1 заради изчезнали документи, ще бъде обявена нова.

Николай Нанков обясни, че изграждането на отсечката от Благоевград до Крупник изостава с осем месеца и това е причината участъкът да се раздели на три части, като амбицията е срокът за завършване да се намали с 400 дни до 1000 дни.

За лот 3.2 от Крупник до Кресна все още не е одобрена тръжна процедура, като за него няма и одобрение за финансиране по програмата „Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони“ (JASPERS). При това положение при най-оптимистичния сценарий избор на изпълнител може да има в средата на следващата година.

Общата дължина на магистрала „Струма“ е 150 километра, като до момента са изградени малко над 86 километра.

Be the First!

Leave a Reply