Skip to Content

Силна за България 2018 г. с 4% икономически ръст очакват експерти

Икономиката на България е на път да достигне най-високата си точка през следващата година, когато реалният растеж на БВП ще доближи 4%. Това прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов, който участва в специализирания форум „Шумът на парите“.

Той посочи, че страната ни се намира в по-малко напреднала фаза на икономическо възстановяване в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа (Чехия, Словакия, Унгария и Румъния), но растежът на икономиката ни е по-добре балансиран и не е за сметка на увеличаване на дефицита по текущата сметка и задлъжнялостта.

Отчетеният ръст от 3.4% на годишна база за първото тримесечие на тази година даде силен старт на икономиката, въпреки увеличената несигурност, предизвикана от предсрочните парламентарни избори през март.

„Очакванията на бизнеса и домакинствата за април и май са близо до най-високите стойности, наблюдавани след кризата от 2008 г., и сочат, че икономическата активност е на път да се ускори през второто тримесечие“, посочи Павлов.

Според него ускоряването на растежа през втората половина на годината ще получи подкрепа от туризма и инфраструктурното строителство. Предварителните продажби в туристическия сектор сочат, че той е на път да отчете нов сериозен ръст след силните резултати от миналата година. Инфраструктурното строителство пък ще получи тласък от постепенното преодоляване на забавянето на проектите, финансирани със средства от ЕС.

Свободното фискално пространство, което може да се използва за увеличаване разходите на публичния сектор с цел ускоряване на растежа, на практика нарасна допълнително от началото на годината, тъй като реалният растеж и инфлацията се оказаха по-високи от заложените в бюджета и ще способстват за преизпълнение на заложените в бюджета приходи от данъци и такси.

Be the First!

Leave a Reply