Skip to Content

Регионалният министър: Всички дефекти по санирането ще са за сметка на недобросъвестните строители

Всички дефекти по санирането ще останат за сметка на недобросъвестни строители, когато това бъде констатирано, обяви днес от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Сега ще кажа колко лъжи бяха изречени по време на дебатите от тази висока трибуна. Едно от нещата, които и колегите от ляво споменаха като проблеми в изпълнението на програмата, са наистина резонни. Дейностите, разписани в програмата са общо разписани. Постъпват сигнали, което е най-нормалното нещо в един строителен процес. Лъжа е, че блок в Стара Загора е изпълнен. Има грешка на строителя. Хората, които се занимават със строителен процес, знаят, че е малко трудно да сравняваме чушки с домати. Имаме еднакви квадратури на отделните сгради, но имаме различен набор от дейности, които се извършват. Само високите блокове са със значително по-голям финансов ресурс за еднотипни дейности. Една от критиките беше липса на конкуренция между отделните фирми. Има почти 600 фирми, които изпълняват дейности“, допълни Нанков.

По думите му има може би струпване на фирми с по-малка конкурентна среда. „Когато коментираме контролните механизми, те са разписани детайлно. Отговаряме и реагираме на всички сигнали. Ако има случаи на недобросъвестни строители, това е преодолим процес, подавайте адекватно сигнали. Предприети са необходимите действия и всички дефекти ще останат за сметка на недобросъвестни строители, когато това бъде констатирано. Имаме строителен надзор“, каза още Николай Нанков.

Да „санираме“ тежко спорната програма за енергийна ефективност, в противен случай тя няма да е единствената, която ще рухне под тежестта на собствените си негативи. Това каза по време на дебатите депутатът от „БСП за България“ Манол Генов. Размяната на реплики бе за политиката на МРРБ за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Според Генов програмата за саниране определено е сред фаворитите на управлението на кабинета „Борисов“ 2 и логично се е „преляла“ значимостта й в кабинета „Борисов“3. Манол Генов смята, че далеч не е обещаващ анализът на целия процес на нейната реализация. „Все по-настъпателно придобиват категоричност тежки констатации за отсъствие на контролни механизми, необяснима управленска търпимост, негативни практики и липса на изводи при управлението, както и на ясни разписани отговорности и сихнрон между ангажираните институции. Натрупаният опит, г-н министър, от тези 400 сгради до момента дава недвусмислено основание за трайно натрупване на негативи във финансово изражение и щети за държавния бюджет“, заяви Генов.

Генов каза, че към 31 януари 2017 г. има натрупани лихви към Банката за развитие в размер на 3 млн. лв. „Начисляването им е в резултат на забавени плащания от страна на МРРБ към Банката. Порочната идея за системно трупане на лихви е заложена като бомба още в самия механизъм и стартовото структуриране на програмата. Щетата от това ще е неизбежна“, поясни Генов. Депутатът от БСП заяви, че МРРБ изплаща суми към банката след като сградите са въведени в експлоатация. По думите му този механизъм генерира лихви заради времетраенето на инвестиционния процес. Генов заяви, че отсъства нормална логика и по механизма, по който се формира лихвеният процент.

„Безотоговорната липса на споразумения относно реда, сроковете и условията за плащане между МРРБ и Банката влече след себе си невъзможността да бъдат изплатени главници и лихви в момента“, допълни Манол Генов. „Защо това споразумение не е било факт по-рано и защо от банката не са предявили исканията на плащанията на вече завършилите сгради да бъдат възстановени от МРРБ с пари от републиканския бюджет след като е платено на изпълнителите?“, попита депутатът.

Народният представител от БСП определи като „меко казано несъвършен“ механизмът за плащането. Манол Генов посочи, че липсва предварителен контрол за допустимост на разходите. „Възниква въпросът дали този пропуск е от недоглеждане, липса на експертност или е съзнателен, разбира се в нечий интерес“, допълни депутат. Според него липсват контролните механизми, които да обезпечат риска от финансиране на недопустими дейности, извън обхвата на методическите указания. „Тук хаосът е като режим на свободно падане“, каза народният предтсавител от БСП.

Манол Генов обърна внимание, че силен обществен интерес са предизвикали високите референтни стойности. По думите му към настоящия момент референтните цени, определени от методическите указания, все още са далеч от пазарните. Генов изтъкна като слабост на програмата обединяването на проектирането и строителството като инженеринг в една цяла процедура. Според него това спестява време, но води до влошено качество на строително-монтажните работи. „Трайна е тенденцията напоследък за нарастване и количеството на жалбите от граждани, които живеят в такива вече завършени и приведени в експлоатация сгради“, поясни Генов. Той подчерта, че оптимистичният втори милиард, чрез който е трябвало да продължи програмата е бил договорен на зелено.

Не са малко случаите, когато търсите умишлено провокацията, нашата цел е да свършим работа, каза в отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Провеждаме един дебат и има сблъсък на интереси. Най-добрата идея е на тези, които я реализираха и показаха, че могат да го правят, това е ПП ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов”, заяви Цветанов. „Чухме едни самопризнания от страна на левицата, че тази програма е добра и трябва да продължи, че трябва да се завиши контролът”, заяви той и допълни, че може би левицата визира собствените си кметове, които са имали възможност да се възползват от програмата.

„Чухте регионалният министър Николай Нанков за кмет, който е направил саниране без да има строителни книжа. Това, може да правите само вие”, каза още Цветанов. Той благодари и на кметове от БСП, като даде за пример кмета на Левски, Плевенска област. По думите му, когато се говори за пари на българския данъкоплатец, трябва да се казва как се разходват. „ГЕРБ започна да реализира програмата за саниране, когато знаехме, че имаме възможност с приходните агенции и по-голямата събираемост. Това даде възможност правителството на Бойко Борисов да стартира тази програма”, добави Цветанов.

„Ще дам пример – когато БСП управляваше до 2009 г., знаехме, че за 80 мегавата българският данъкоплатец плати 1 млрд. лв., какъв е ефектът от този 1 млрд.? От програмата за саниране за зимните месеци ефектът е около 500 мегавата. Това означава, че българският данъкоплатец е получил услуга”, поясни той. По думите му целта им е грижата за хората.

Цветанов призова да се подкрепя това, което е добро за българските граждани. „В началото си играехте със страховете на хората, когато казвахте че ще им отнемат жилищата”, каза той.

Цветан Цветанов даде пример със санирането в Благоевград. „И този път показахте, че не сте подготвени, нямате никаква възможност да дадете смислен отговор. Благодаря на министър Николай Нанков за спокойствието му и начина, по който ви отговаря, не са малко случаите, когато вие търсите умишлено провокацията. Нашата цел е да свършим работа”, поясни Цветанов и уточни, че от ГЕРБ са с протегната ръка.

За нас енергийната ефективност винаги е била водеща и ще остане такава, каза по-късно пред журналисти в парламента министър Николай Нанков. Може да въведем съфинансиране на част от дейностите, можем да въведем и изцяло, но първо да видим как ще изпълним тези 2022 сгради. Имаме 403, които вече са въведени в експлоатация”, обясни министърът. Нанков допълни, че по останалите или се довършват строителни дейности или са в процедура по избор на изпълнител.

„Нека да довършим тях и тогава вече евентуално ще говорим за нов ресурс, бъдещи механизми по програмата. Отделно имаме европейска програма. Ще си предоставим информация с решението, с което ни задължи от НС. До 15 юли трябва да представим визията. Ще има политика в жилищния сектор. Изконна наша теза е, че енергийната сигурност във всяка една страна в съвременния свят се крепи на три стълба. Енергийната ефективност изпреварва вече всички останали. Всеки за парите се интересува, но до 15 септември ще стане ясно. Тези 640 млн. лв. са разплатените към момента към общините по дейности. Имаме да усвоим още 1,4 млрд. лв. от настоящите 2 млрд. лв.“, коментира Нанков.

По думите му за всички 2022 сгради, които имат подписани договори, тогава се поражда задължението на държавата да финансира. „Има ресурс, ще остане и още. Спекулира се с темата за референтни цени. Когато правим пълното саниране, а и конструктивното укрепване и изпълняваме пълният набор от мерки за двете обследвания, сградата си удължава живота с 15-20 години. Имаме и ниско лихвено кредитиране по линия на фонда за градско развитие. Дано стартира и заработи. Много се политизираха нещата, но когато се сведат на експертна основа, ще има и резултати. Има огромна грешка на строителите в Мездра, Стара Загора и Благоевград, за което ще си понесат имуществената санкция, дори в жилищата на живущите. Хубаво е, че колегите от БСП еволюираха – те в началото не искаха програмата, сега искат да я подобрим. Ще я подобрим“, каза още той.

Be the First!

Leave a Reply