Skip to Content

Ремонтират изцяло бул. Цар Борис III и ул. Граф Игнатиев

Проекти по линия на Евросъюза за близо 1 млрд. евро е защитила Столичната община до 2020 г., съобщиха заместник-кметовете на София по „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев и по направление „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина.

По думите на Крусев най-големият проект е за изграждането на метрото – на стойност 500 млн. евро. В момента се произвеждат новите метровлакове и се изграждат 12 станции, коментира той, цитиран от БТА.

Общо 90 хил. тона вредни емисии ще бъдат спестени след пускането на новата линия, заяви Крусев и добави, че ще бъде организиран и наземният транспорт, така че да бъде изцяло допълващ.

Крусев съобщи, че ще бъде извършена и цялостна реконструкция на бул. „Цар Борис ІІІ“ и ул. „Граф Игнатиев“. Ремонтът на бул. „Цар Борис III“ включва цялостна рехабилитация на трамвайната линия от трамвайно ухо „Княжево“ до Съдебната палата. Ще бъдат изградени нов релсов път, трамвайни перони, контактна мрежа, техническа инфраструктура.

Вече са подадени оферти от потенциални участници, техническа комисия работи по тяхното оценяване. Очакваме да бъде сключен договор с изпълнител до края на годината и, ако е възможно, да започнем първия етап от строителството. Ако метеорологичните условия не го позволяват, ремонтът ще започне догодина, добави Крусев.

Той уточни, че ремонтът ще се извършва на етапи, така че гражданите да бъдат минимално затруднени.

По ул. „Граф Игнатиев“ реконструкцията ще обхване цялото трасе от ул. „Алабин“ до бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“ и вероятно ще наложи спирането на трамвайното движение.

Крусев допълни, че главният архитект на София Здравко Здравков е възложил изработването на цялостен силуетен план за фасадите на сградите, така че когато улицата бъде завършена, да има съответни регламенти, според които при желание собствениците да ремонтират фасадите си в точно определени тонове, за да се получи цялостна визия.

Ирина Савина допълни, че са заложени проекти, свързани с образователната, културната и социалната инфраструктура, интегрирания градски транспорт и подобряване на градската среда.

В сферата на образованието ще се модернизират и изграждат училища и детски градини – общо 26 обекта. Районите, в които ще се извършват ремонти, са „Илинден“, „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“ и централната градска част.

Обектите в областта на културната инфраструктура са театър „София“ и Културен институт „Лиляна Димитрова“, като се очаква ремонтите да започнат догодина или през 2019 г. Предвидено е още изпълнението на проекти за модернизация на социални домове.

При проектите за подобряване на градската среда е предвидена модернизация на централната градска част. Един от проектите ще започне да се изпълнява още тази година. Ще се обновяват и Западният парк и паркът „Заимов“.

Защитени са и проекти за изграждане на канализация. В момента се изпълнява проект за изготвяне на регионално прединвестиционно проучване. Той трябва да е готов до края на 2019 г. и на базата на него София ще може да кандидатства за 400 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в териториите, които консултантът ще предложи, съобщи още Ирина Савина.

Be the First!

Leave a Reply