Skip to Content

Главният архитект на София е безсилен пред строителите на небостъргачи

Недоволни жители на столичния квартал „Стрелбище“ готвят протест в четвъртък срещу построяването на небостъргач в градинка в района.

„Не мога да попреча на издигането на тази сграда. Върховният административен съд вече ме глобява по 1000 лева на месец, защото не допускам построяването й“, съобщи в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия главният архитект на София Здравко Здравков.

Жителите на квартал „Стрелбище“ изразиха опасения пред телевизията, че небостъргачът, който трябва да бъде издигнат в една от градинките, ще блокира квартала и някои блокове повече няма да видят слънчева светлина.

„Хората се притесняват с право. Тези искания на инвеститора са вследствие на едно изключително противоречиво решение на ВАС“, поясни Здравков.

По думите му през 2009-а година общият градоустройствен план предвижда въпросната градинка да остане запазена за озеленяване.

„В момента се внася едно предложение с поредица от нормативни вратички, за да стане сградата 43-етажна, което я прави над 100 метра висока. Но ще задължим инвеститора да спази закона“, допълни Здравков.

По-рано стана ясно, че в София може да изникнат цели пет небостъргача – един на бул. „Цариградско шосе“, два на бул. „Черни връх“ и още два на столичния булевард „България“. Единият небостъргач на „Черни връх“, който трябва да се намира до търговския център, трябва да бъде висок 215 метра.

За всички тези небостъргачи вече има разрешение от Столичната община. Но за част от тях липсва одобрение от жителите на София. Намеренията за грандиозните строителства вече предизвикаха недоволство.

Главният архитект обясни, че се работи в посока на определяне на три района в столицата, където да е разрешено строителството на високи сгради. „Считам, че небостъргачите трябва да вървят в група“, каза той и даде пример с района на входа към София по бул. „Цариградксо шосе“, където естествено се е обособила такава група, обезпечена с транспортни връзки и достатъчно свободна площ, без да се пречи на гледката към Витоша „Желаем бързо да внесем ред“, увери той.

Be the First!

Leave a Reply