Skip to Content

„Тройна коалиция“ срещу строеж на небостъргач в столичния квартал Стрелбище

Десетки жители на София се събраха на протест снощи срещу строежа на 44-етажен небостъргач върху зелена площ на ъгъла на булевардите „България“ и „Иван Евстатиев Гешов“, съобщи „Дневник“.

На протеста присъстваха още омбудсманът Мая Манолова, общинският съветник от ГЕРБ Михаил Владов, общинският съветник от БСП Николай Николов и депутатът от БСП Христо Проданов. Кметът на район „Триадица“ Николай Терзиев също изказа подкрепа за протестиращите.

Омбудсманът Мая Манолова нарече проекта „безумие“ и заяви, че нейният екип от юристи ще помогне на гражданите да поискат отмяна на решението на Върховния административен съд, което дава път на строежа въпреки Общия устройствен план.

Според Христо Проданов е възможно да бъде оспорвана замяната на терена, с която строителната фирма „НИКМИ“ го е добила през 2006 година. Проданов каза още, че „небостъргачът няма да бъде нито син, нито червен, нито зелен. Той ще е голям.“

Общинският съветник Михаил Владов също беше на мнение, че замяната може да бъде оспорвана. Той допълни и, че инициирано от ГЕРБ изменение на общия устройствен план предвижда на терена да няма застрояване. Кметът на Триадица и архитектът на района заявиха, че общината е твърдо против сградата и ще търси начин да предложи нов терен на „НИКМИ“.

Мая Манолова обърна внимание, че в Закона за устройство и застрояване на Столична община има редица текстове, които трябва да бъдат изменени, защото на базата на тях се разрешава да се построят редица високи сгради в София.

По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столичната община е подготвила законови промени, с които да се ограничи високоетажното строителство в София. След решение на Върховния административен съд от края на април главният архитект на София е задължен да издаде разрешение за строеж на обекта, но той все още не го изпълнява.

Be the First!

Leave a Reply