Skip to Content

Почти равен е броят на българи и гърци, посещаващи двете страни

Според официалната статистика почти толкова гърци идват в България, колкото българи посещават Гърция. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на телевизия „България он Ер“.

Министърът коментира ситуацията в южната ни съседка след проливните дъждове и наводнения там. „Изключително неприятна ситуация. Министерство на външните работи, особено нашето генерално консулство в Солун следят в детайли всичко, което се случва и са на разположение на всеки един български гражданин, който се обръща към тях за съдействие. Чух, че ситуацията започва да се нормализира и се надявам това да се случи бързо, за да се върнат хората към обичайния си ритъм. Все още нямаме конкретни данни – дали има откази от резервации и как това ще се отрази като цяло на българите, които са решили да прекарат своята ваканция в Гърция и къде може би ще се пренасочат. До няколко дни ще имаме анализи и информация по отношение на това“, заяви министър Ангелкова.

По думите ѝ всяка година си говорим за сравнението България – Гърция, което според нея не е правилно, тъй като няма как да се сравняват ябълки и круши. „Със сигурност мога да кажа обаче, че на база на официалната статистика почти толкова гърци идват в България, колкото българи посещават Гърция. Имайки предвид и това, че Гърция има сравнително доста пъти повече плажно крайбрежие, което е 15 000 км, докато в България то е 400 км. За миналата година само за периода юни-септември около 500 000 гърци са посетили България и 570 000 българи са посетили Гърция. Виждате, че разликата е изключително малка“, коментира Ангелкова.

Тя отбеляза, че за първите 5 месеца на 2017 г. 370 000 гърци са посетили България и поставят Гърция на първо място по посещения на чуждестранните туристи. Около 490 000 българи към момента са посетили Гърция, което ни класира на второ място в тяхната статистика.

Be the First!

Leave a Reply