Skip to Content

Томислав Дончев: Строителният бранш да е активен с проекти от енергийната ефективност и водния сектор

Вицепремиерът Томислав Дончев призова на форум строителния бранш да прояви активност в проекти, свързани с енергийната ефективност и с водния сектор. Добрият строител не се интересува от произхода на финансирането, той строи, има за цел да постигне максимално качество на възможно най-добра цена. Търсете нови форми на партньорство – с финансови институции, консултанти, работете с държава да намерим къде са тези сфери и проекти, което ще ни помогне да събудим „спящите“ пари, заяви Дончев и отбеляза, че България разполага с повече пари, отколкото с добри проекти.

Вицепремиерът участва в конференция „Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 – 2020. Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор“.

Той посочи, че е важно да се комбинира грантовото финансиране с инструментите за финансов инженеринг. „Рециклирането“ на средства е важно, но то трябва да има посока – да има социален и икономически ефект, каза още Дончев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че след 2020 г. ще се говори за „рециклирани“ пари, които се ползват повече от веднъж и са по-ефективни от отпусната безвъзмездна помощ. Колкото по-бързо се научим да се възползваме от тях, по-бързо ще се адаптираме към новите условия, допълни министър Нанков. Той отбеляза, че по сегашната ОПРР за финансови инструменти са предвидени 370 млн. лева в трите фонда за градско развитие, които трябва да започнат работа в края на тази година, като средствата са за проекти на общините и на бизнеса. Предлаганото нисколихвено кредитиране ще даде възможност на градовете да станат икономически по-развити и социално по-привлекателни, каза още министърът.

България ще продължава да генерира атрактивни проекти за инвестиции и заради географското си положение, смята министърът на транспорта Ивайло Московски. Като цяло инфраструктурата има огромен потенциал и трябва да се изгради в съответния вид и качество, а строителният бранш може да разчита на този потенциал за реализиране на своите възможности, каза министърът на транспорта Ивайло Московски.

Проектите трябва да са с максимално висока добавена стойност, изтъкна министър Московски и посочи, че това трябва да е основна цел, а България има шанс и потенциал за това.Той напомни, че през страната ни минават пет еврокоридора и това е голям потенциал за България. Проектите се финансират по ресорната оперативна програма, от тази година и чрез финансовия инструмент „Свързана Европа“, има потенциал за финансиране и по Плана „Юнкер“ за определени проекти, структурирани на пазарен принцип, напомни министър Ивайло Московски. Възможността за инвестициите в транспорта ще бъде променена и с въвеждането на тол системата, отбеляза той.

Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент посочи на форума, че на фона на предизвикателствата пред европейския проект е необходимо да бъдат мобилизирани допълнителни инвестиции от частни и публични източници. Научихме се да разчитаме на бюджета на ЕС като подкрепа за регионите и конкурентоспособността на икономиката ни, но сега предизвикателствата са по-различни и затова говорим за гъвкав бюджет и модернизация на кохезионната политика, изтъкна Михайлова и отбеляза нуждата от това да се търси допълняемост между структурните фондове, Фонда за стратегически инвестиции и възможностите за финансови инструменти.

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, посочи, че Кохезионната политика трябва да продължи, но в комбинация с другите финансови инструменти. Тя отново напомни за приоритетите на българското председателство.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че за предишния програмен период са осъществени с евросредства проекти за 3 млрд. лева, като 450 млн. евро са за метрото. Утре започва същинското строителство на нови 3,8 километра метролинии и четири метростанции с буферен парк и интермодална връзка с жп линията София – Перник от участъка, който свързва районите „Красно село“ с „Овча купел“ и „Горна баня“. Продължава строителството и на останалите осем километра, започнати миналата година и през 2019 г. се очаква да бъдат завършени общо 12 километра.

Be the First!

Leave a Reply