Skip to Content

Енергийният министър: Проучваме за газова връзка с Македония

Работна група от български и македонски експерти ще проучва възможностите за изграждане на газова връзка между двете държави, заяви в интервю за БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Очаква се резултатите да станат ясни в началото на следващата година.

През есента ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, като се очаква изграждането да започне през първата половина на следващата година.

„Подписването на Договора с Македония беше ясен сигнал за това какви трябва да бъдат отношенията на Балканите. В рамките на този договор бяха подписани още 2 много важни меморандума в областта за сътрудничеството на природния газ и транспорта. Това е много сериозна крачка в двустранните отношение. Той ни дава много ясна база, в която ще работим в следващите 6 месеца. Има работна група, която ще направи анализ за изграждане на директна газова връзка между България и Македония. В началото на следващата година ще имаме яснота“, каза Петкова.

„Най-важно за нас е сигурността на доставките и диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ“, обясни министърът.

Относно изграждането на кариера в Локорско министър Петкова заяви, че не може да заработи без да се направи оценка за въздействие на околната среда. Тя заяви, че всичко, което могат да направят институциите, ще бъде направено.

До дни ще стартира и поръчката за предпроектното проучване за газовия хъб „Балкан“, съобщи още Петкова: „Проектът за газов хъб „Балкан“ отговаря изцяло на изискванията на ЕС по отношение на това до какво ще доведе- от една страна до диверсификация на източниците, от друга страна ще даде възможност за развитие на пазара и неговата диверсификация.“

Според нея техническото задание е готово. Въпрос на дни е поръчката да бъде обявена, така че с голям интерес ще очакваме това предпроектно проучване. „Тук искам само да допълня една много важна информация свързана със скептиците, които смятат, че няма да има интерес към един такъв проект , или той няма да може да се реализира. Ние имаме не само подкрепата на ЕК, за реализацията на този проект – и тази подкрепа е безапелационна, тя е абсолютно категорична. Но наред с това има много сериозен интерес и от наши партньори , които проявяват интерес към това с да бъдат проучени всички възможности, от една страна за разширяване на нашата газопреносна инфраструктура, от друга страна възможност за доставка и транзит на природен газ през и до България“, обясни енергийният министър.

Be the First!

Leave a Reply