Skip to Content

София работи съвместно с камарата на строителите по решаване на проблемите си

„Съвместно с Камарата на строителите в България работим по проблемите в столицата. Изграждането на прилежащата инфраструктура е проблем, който трябва да дебатираме съвместно. Проблемите са много, те са свързани най-вече с отчуждаването. Инвестирането в един дисперсен град е свързано с използването на градския транспорт“, заяви днес главният архитект на София Здравко Здравков, който взе участие в Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“, организиран от Камарата на строителите в България и в. „Строител“.

„Напоследък виждам проекти, които ни връщат към 2004 г., когато пазарът беше всеяден. Затворените комплекси обаче определят използването на личен транспорт. Насочваме инвестициите и искаме да за обърнем внимание на възможностите на града“, отбеляза Здравков.

„Апелирам да погледнете в хоризонт след 2020 година. Бяхме свидетели на 2 кризи в строителството. Продуктът, който днес създаваме, може да се продава в следващите 10 години. Вие трябва да създавате продукт с ниски въглеродни месии. Работим за промяна на модела на придвижване в града. Искаме да превърнем София в град на хората. След завършване на 2 и 4 зона ще работим за пространството около Света Неделя и ще търсим връзки с улица „Съборна“. Идентични на проблемите в „Младост“, ги имаме и в „Мусагеница“, и в „Овча купел“, допълни той.

„Благодаря за партньорството и открития диалог с КСБ, защото показваме какво се изгражда в София. Благодаря на в. „Строител“ за сътрудничеството. Амбициозната и мащабна програма за реконструкция на булеварди и улици ще продължи и през следващата година, както и реконструкцията на по-малките улици в София. Обновихме 153 мостови съоръжения. Изградихме 90 детски училища и т.н. Реконструирахме паркове и градини“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Промените в града са огромни и те се виждат. Хората ги оценяват. Трудностите при строителство на инфраструктурата в града са повече, отколкото ако обектите са извън населените места. Хората очакват да се работи бързо и качествено. Всеки обект предполага огромни затруднения“, каза кметът на София.

„С КСБ сме съмишленици, защото лошите примери хвърлят сянка над авторитета на българските строители. Само по третата линия на метрото работят 12 компании като основни изпълнители, а около 30 са подизпълнители. От всички изпълнители очакваме качествена работа.

През 2018 г. продължаваме с мащабната строителна програма. Очакваме до края на следващата година да приключи работата на тунелопробивната машина на метрото. В края на 2019 г. трябва да имаме нови 12 км и 12 станции с нови влакове“, информира кметът Йорданка Фандъкова.

Be the First!

Leave a Reply