Skip to Content

25 хиляди гости се очакват в България за председателството на Евросъюза

Най-вероятно броят на гостите, които ще посетят България за председателството на Съвета на ЕС, ще достигне 25 хиляди души. Това съобщи на пресконференция министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че първоначалните очаквания са били за 20 хиляди души, впоследствие изчисленията са показали 22 хиляди, но календарът на събитията в България нараства всеки ден и съответно и броят на гостите се увеличава.

Лиляна Павлова представи пред журналисти протоколните подаръци, които Министерството на българското председателство е подготвило за делегатите, които участват в срещите от календара на председателството. Предвидени са около 50 хиляди подаръка, включително и тези, които ще бъдат изпратени до постоянното ни представителство в Брюксел за участниците в заседанията там.

Пакетът включва шалове за дамите и вратовръзки за господата, което е традиционно за всяко председателство. Има два пакета подаръци – единият е за министър-председатели, министри, заместник-министри и ръководители на делегациите, а другият – за всички останали делегати, които ще посещават заседанията не само в България, но и в европейските институции.

В дизайна на шаловете и вратовръзките са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството. Ще има и монети. Единият вид е специална емисия на двулевки, която е с логото на българското председателство, а за ВИП гостите ще има специална емисия на сребърна монета със златно покритие, също с логото на председателството. Делегатите ще получат и вече валидираната пощенска марка, която е издадена в лимитирана серия, за да има колекционерска стойност.

Тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони също са включени в пакетите. Спонсорите предоставят и допълнителни подаръци. Сред тях са пакетчета с лавандула, тъй като страната ни е най-големият износител на билката за Европа, както и розово масло. Всички подаръци ще бъдат в опаковки, брандирани с логото на председателството.

eu-predsedatelstvo-protokolni-podaryci-01

eu-predsedatelstvo-protokolni-podaryci-02

eu-predsedatelstvo-protokolni-podaryci-03

Be the First!

Leave a Reply