Skip to Content

Конференция “Дизайн и устойчиво развитие” се провежда в София на 1 март

На 1 март в София стартира конференция по повод II Международен ден на италианския дизайн – „Дизайн и устойчиво развитие“, която ще се състои в Бизнес център Вертиго.

Събитието се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Конфиндустрия България, съвместно с Посолството на Италия, Италианския културен институт, партньорството на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и подкрепата на Камара на Архитектите в България.

Специално за събитието ще пристигне в София световноизвестният италиански архитект Масимилиано Фуксас. Архитект Фуксас е роден в Рим през 1944 г., завършва Университета „Сапиенца“, работил е с архитекти като Джорджо Де Кирико, Хенинг Ларсен и Йорн Утзон. Проектите на Фуксас са характерни със своята дързост и артистичност, с децентрализирани или наклонени фоайета, свързани помеждуси с геометрични обеми и раздвижени тавани. Studio Fuksas има офиси в Рим, Париж и Шенжен. Арх.

Масимилиано Фуксас е носител на редица международни отличия, гост лектор е в едни от най-известните световни университети и е автор на едни от най- впечатляващите и емблематични сгради по света като стъкленият фенер в Рим, терминал 3 на летището в Шенжен с форма на огромна риба с дължина 1,5 км., покривът на търговския център във Франкфурт, който събира дъждовната вода за повторна употреба и много други. Впечатляваща е и работата му в градоустройствените комисии на Берлин и Залцбург, автор е на концепции за умните градове.

Освен презентациите на арх. Масимилиано Фуксас и гл. арх. на СО арх. Здравко Здравков, поздравителни адреси ще отправят г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, посланикът на Италия Н.П. Стефано Балди и председателят на Конфиндустрия България Мария Луиза Мерони. Директорът на Международен бизнес център на Уникредит Булбанк, ще представи темата Дизайн и Бизнес, а модератор на конференцията ще бъде Раймондо Флакомио – италианският архитект, който от години работи в България, автор на проекта на сградата домакин на събитието „Вертиго тауър“.

Be the First!

Leave a Reply