Skip to Content

Състезание на тема „Вторичен градски център, зона „Централна гара“ – София“

От 5-ти до 10-ти юни 2018 г. ще се състои четвъртото поредно издание на Европейските награди за българска архитектура “VIZAR”.

В програмата на събитието е включено и провеждането на конкурса организиран от Столична община и “VIZAR” на тема „Вторичен градски център, зона „Централна гара“ – София“.

Зоната около Централна гара е транспортно комуникационен, обществен и урбанистичен възел, който има потенциал да бъде развит като Вторичен градски център и обхваща териториите между ул. “Опълченска”, бул. “Княгиня Мария Луиза”, Централна автогара, Предгаров площад, Централна гара, прилежащия ЖП ареал и териториите, разположени на север в непосредствена близост до него.

Конкурсът има за цел да способства за лансирането на нови идеи, функции и структура, характер и функционално развитие на този потенциален Вторичен център. Фокусът следва да попадне върху най-контактната и неразвита част от описаната зона: територията между булевардите “Христо Ботев” и “Княгиня Мария Луиза” и Предгаровия площад, чиито пространствен потенциал остава неоползотворен.

Проектните предложения следва да отчитат идеите на Общия устройствен план на Столична община и да планират изграждането на разглежданата територия, като част от хармоничното бъдещо развитие на гр. София.

Кандидатурите ще се оценяват от авторитетно професионално международно жури с представители от Швейцария, Холандия, Германия, Дания, Франция и др.

Крайният срок за представяне на конкурсните проекти е 31-ви май 2018 г. до 16:00 часа. Условията на конкурса са публикувани ТУК

Европейските награди за българска архитектура VIZAR 2018 се осъществяват под егидата на Министерството на културата, с подкрепата на Столична община и Европейския културен парламент и се утвърдиха през изтеклите години като авторитетен форум на националната ни архитектура.

Освен конкурса на тема „Вторичен градски център, зона „Централна гара“ – София“, за събитието са поканени българските архитекти, работещи в различни точки на света, като София, Париж, Лондон, Ню Йорк, Барселона и др. да представят в изложба – конкурс свои проекти и реализации, създадени през последните няколко години.

VIZAR 2018 се провеждат с медийната подкрепа и участие на Българската Национална телевизия и Българското Национално радио.

В периода 5-ти – 10-ти юни творбите на българските архитекти от цял свят ще бъдат експонирани в Националната Художествена Галерия – София, пл. „Княз Александър I“.

Можете да научите повече за „VIZAR 2018“ на vizar-awards.com

Be the First!

Leave a Reply