Skip to Content

Трите електроразпределитенли дружества искат поскъпване на тока

Всичките три електроразпределителни предприятия искат увеличение на тока, но това няма да окаже влияние на цената, защото Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще признае само тези разходи, които са абсолютно необходими, и ще бъде защитен общественият интерес. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БТА.

„Няма да допуснем никакво значително увеличение“, увери Иванов.

Председателят на КЕВР не уточни колко точно е поисканото увеличение от различните енергийни дружества, но посочи, че отделни дружества са поискали повече от двойно увеличение на тока.

По информация от БСП дружеството ЧЕЗ, което обслужва Западна България и е в процес на смяна на собствеността, е поискало увеличение на нощната тарифа с 51% , на цената за достъп – с 35%, на цената за пренос – с 34% и на дневната тарифа – с 5 на сто. Пресцентърът на партията се позовава на официален отговор на КЕВР. По информация на лидера на левицата Корнелия Нинова ЕВН, която обслужва Югоизточна България, е поискала увеличение на нощната тарифа с 5.4% , а на дневната с 6.9%, а „Енерго про“, работеща в Североизточна България, залага на средно увеличение с 5.5%. Нинова за пореден път попита дали правителството стои зад продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ и народът ли ще плати сметката.

Междувременно регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал поясни в интервю за „Фокус“, че делът на компанията при формирането на цената по веригата производство – пренос – разпределение – снабдяване е едва 8.39 на сто, а най-голямата тежест е в производството, в което дружеството не участва. Тоест на всеки 100 лв. в ЧЕЗ остават 8 лв. и 39 ст. Останалите 91.61% или 91 лв. и 61 ст отиват за производството (НЕК), преноса (ЕСО), данъци и други. В отговор на въпрос той уточни, че кандидат купувачът на българския бизнес на ЧЕЗ – дружеството „Инерком България“, не е участвал при изготвянето на ценовото предложение до КЕВР и че лихвите по кредитите, с които се очаква да бъде платена сделката, не са включени в разчетите.

В прессъобщение на компанията по повод позицията на БСП се допълва, че твърденията на Нинова са манипулативни и част от политическа кампания. Дружеството обяснява, че предлага изравняване на нощната тарифа за битовите клиенти с тази на стопанските, защото към момента продава на гражданите тока през нощта под себестойност. Цената, по която купува енергията от НЕК е 107.71 лв./мегаватчас, а цената, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лв./мегаватчас.

В случай че предложението на ЧЕЗ бъде прието, токът за битовите потребители ще поскъпне с 3 ст. на киловатчас, се казва в прессъобщението от дружеството.

Заявките на трите дружества са за периода 1 юли 2018 г. – 30 юни 2019 г., а регулаторът ще вземе решение в края на юни.

Be the First!

Leave a Reply