Skip to Content

Транспортният министър подкрепя превозвачите за предстоящия им протест

Транспортният министър Ивайло Московски се закани да стачкува заедно с превозвачите в защита на интересите им на 16 май, в навечерието на Срещата на върха за Западните Балкани. От бранша се готвят да излязат с машините си в столицата, както и по гранични пунктове и летища в знак на протест срещу предложение за европейски правила –  така наречения „Пакет мобилност“, който ще се обсъжда.

Московски добави, че ако като председател на среща на европейските транспортни министри трябва да внесе текстове в ущърб на българските превозвачи, ще напусне председателското място. Депутатът от БСП Георги Свиленски, който е заместник-председател на комисията по транспорт в Народното събрание, предложи от своя страна парламентът да гласува декларация в защита на бранша.

Едно от най-проблемните предложения по „Пакет мобилност 1“, който се отнася до тежкотоварните превози, е задължението водачите да се прибират в домовете си или в база на компанията на всеки няколко седмици. Това е нарушение на човешките права, заяви министър Московски по време на изслушване в парламентарната транспортна комисия.

„Категорично сме заявили, че това нарушава човешки права. Не е възможно, разбира се, човек е свободен дори когато работи, но още повече пък когато е извън работа и е в почивка, няма сила на света, която да го задължи къде да отиде да почива“, каза министърът и допълни: „Разбрахме се да предложим  нов текст – да се напише, че компанията, за която този водач работи, е длъжна да му осигури тази възможност, а негово право е да реши дали да се възползва от нея“.

Превозвачите намират за несправедливи и предложенията за ограничаване на тежкотоварния каботаж, за забрана да се нощува в кабините, които всъщност са пригодени за преспиване и за периода, след който започват да се изплащат командировъчни средства с размер на командировъчните на държавата, през която се преминава.

Московски се закани да се включи в планираната за 16 май обща стачка на превозвачите, както да напусне председателското място на среща на транспортните министри, ако трябва да внесе текстове против българския транспортен бранш. „Хубаво е да се знае срещу кого е насочена стачката, защото тя не е срещу българското правителство и срещу изпълнителната власт, а срещу предложенията, направени за този регламент, който ще ощети българските компании. Както се казва, нищо чудно и аз да изляза на тази стачка“, каза той.

Министър Московски добави, че за разлика от преди държавите от Източна Европа вече не са единни в позициите по „Пакет мобилност“.

Be the First!

Leave a Reply