Skip to Content

Еврокомисията щяла да гарантира защитени паркинги на шофьорите на тирове

За шофьорите на тирове в Европейския съюз ще бъдат изградени защитени паркинги, така че да могат да почиват извън камионите без да се безпокоят от кражби и посегателства, които застрахователите няма да приемат. Това увери на среща с премиера Бойко Борисов еврокомисарят по транспорта Евелина Булц.

От видео от началото на срещата, предоставено на медиите от правителствената пресслужба, се вижда, че Борисов възразява срещу затягането на регулациите за международните превози, които изискват от фирмите – превозвачи да плащат по-големи осигуровки на шофьорите, да им осигуряват възможност за по-комфортна почивка и връщане при семейството на всеки 3-4 седмици.

Разговорът се проведе на фона на обявеното от браншовите и синдикални организации намерение за протест на тирове на 17 май, когато в София идват лидерите на страните от ЕС за срещата на върха под българско председателство.

Еврокомисар Булц увери, че подготвяните изменения не променят пазарните правила. Тя каза, че изграждането на въпросните паркинги ще бъде финансирано по механизма „Свързана Европа“, а френското правителство се е съгласило те да бъдат отдавани за управление на частни фирми. По думите й това решение в еднаква степен успокоява както притесненията на българските превозвачи, така и очакванията на Франция, Германия и Холандия – трите държави от ЕС, в които регулациите на транспортните фирми се прилагат най-строго.

Тя подчерта, че нарушенията на сегашните правила са от нововъзникнали малки фирми – пощенски кутии, а заплащането и социалните придобивки на шофьорите са несправедливи.

Премиерът Борисов изтъкна, че България е регионален лидер в отрасъла, а евентуалното налагане на по-строги изисквания ще принуди шофьорите да започнат работа в регистрирани в Стара Европа компании. Те ще се изселят заедно със семействата си, а това означава спад на приходите в бюджета, от който се очаква увеличение на пенсиите и други социални плащания, каза Борисов.

Той допълни, че правилото за прибиране у дома след няколко седмици е лесно изпълнимо между Холандия и Германия, но не и между Холандия и България. „Това, че сме най-отдалечени от Брюксел, не значи, че трябва да ни бъде наложено толкова тежко наказание,“ посочи той. Като друг аргумент той изтъкна и предсрочното затваряне на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“ като условие на Брюксел за евроинтеграцията на България преди 2007 г. , както и от липата на евроскептицизъм в страната.

На пресконференция след срещата еврокомисар Булц заяви, че е призовала българското председателство да представи на Еврокомисията своите предложения по спорните пунктове. „Сегашните правила не служат добре на европейския пазар и всяват хаос. Ето защо тяхното оставане в сила не е добро решение за сектора“, каза тя като увери, че бъдещите правила ще се прилагат и към превозвачите от трети страни.

Be the First!

Leave a Reply