Skip to Content

Народното събрание прие промени в Закона за обществените поръчки

Народното събрание прие на първо четене промени в закона за обществените поръчки, които ограничават възможностите за злоупотреба с правото на обжалване на решенията на възложителите.

Въвежда се отговорност за причинени вреди при злоупотреба с това право. Промените са предложение на ГЕРБ, подкрепено от Обединените патриоти. БСП гласуваха против, а от ДПС се въздържаха. И едните, и другите подчертаха, че разбират мотивите на вносителите за по-бърза писта за обществените поръчки, но не приемат ограничаването на правото на достъп до правосъдие.

В рамките на дебата очаквано от ПГ на „БСП за България“ обявиха, че няма да подкрепи промените в Закона за обществените поръчки, внесени от ГЕРБ. Секретарят на групата Филип Попов посочи, че е БСП няма как да подкрепи законопроекта в този му вид, защото предложенията в него не са нормални за една правова държава и няма да се приемат добре от европейските институции. Според него се разбира желанието на вносителите да се осигури още една бърза писта по поръчките, но тя би следвало да е балансирана.

От ДПС заявиха, че ще се въздържат от подкрепа на закона, защото споделят целите, но не и методите в проекта. Според Хамид Хамид от ДПС това може да се тълкува като възпрепятстване до достъпа до правосъдие.

Be the First!

Leave a Reply