Skip to Content

Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ ще бъде изграден през 2019 г.

Готов е работният проект за изграждане на центъра за съвременно изкуство в София, а строежът се очаква да започне най-късно в началото на 2019 г. От няколко години работим със съвременните български творци за това да създадем проект, нарекохме го „Топлоцентрала“, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с директора на парижкия център „Жорж Помпиду“ Бернар Блистен.

Изграждаме го в бившата изоставена сграда на топлоцентралата в Южния парк, близо до НДК, каза още Фандъкова, цитирана от агенция Фокус. На срещата днес директорът на френския център „Жорж Помпиду“ ѝ дал ценни съвети и идеи. „Ще разчитам на опита на неговия екип след изграждането му при неговата дейност. За София е голяма чест да приеме директора на най-големия и известен център за съвременно изкуство в Париж и един от най-големите в целия свят“, каза още Фандъкова.

Блистен съобщи, че е поканил Кристо Явашев да направи изложба в неговия център след година и половина. „Трябва да кажа, че и други български творци присъстват в нашия център. Например, в момента има изложба на Недко Солаков с 10 негови рисунки. Това е едно проучвателно пътуване. Моят колега и аз искаме да проучим съвременната ситуация с българското творчество, за да разберем каква е спецификата на българската художествена сцена след падането на комунизма. Искам да разбера кои са творците, които пробудиха духовете и които може би още продължават да творят“, допълни той.

Be the First!

Leave a Reply