Skip to Content

Ще има софтуер за подаване на документи за категоризация на местата за настаняване и хранене

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че се надява промените в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене до края на годината да са факт; с тях се облекчава работата на бизнеса с отпадането на изискването за 19 документа в отделните режими. Тя изтъкна още, че е започнало  разработването на специален софтуер за електронно подаване на документи за категоризация и прекатегоризация, за да може максимално да се електронизират услугите на ведомството и да отпадне необходимостта от хартиен носител.

Министърът каза това на петата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Ангелкова изрази надежда също през следващия летен сезон да може да се направи пилотното въвеждане на системата, с която се свързват регистрите на местата за наставяне с тези на НАП и МВР по защитени канали.

С други предложения за промени в Закона за туризма с определяне на статута на националните курорти се предвижда ако на територията на даден курорт има възможност да се правят няколко вида туризъм – семеен, парти, СПА и уелнес, да може да се обособят различни зони на територията на курорта, където това да се случва, обясни министърът. Така, когато се прави избор за почивка, всеки ще е наясно какво го очаква. Като знае, че отива някъде, където е парти зона, очевидно няма да спи, а където е място за семеен отдих, а се превишават нормите за шум, нарушителят ще бъде санкциониран, обясни идеята министърът.

Be the First!

Leave a Reply