Skip to Content

Русия и Украйна подкрепили общ круизен туризъм в Черноморския регион

Днес на една маса във Варна седнаха представители и на Руската федерация, и на Украйна, и на Турция и всички подкрепят развиването на круизния туризъм в Черно море, за да се посещават места, в които няма конфликтни точки. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след провелата се днес в града среща на министрите с ресор туризъм от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС).

Според Ангелкова постигнатото на днешната среща е много голям напредък, защото от началото на конфликта между Украйна и Русия е било много трудно двете страни да седнат на една маса. „Знаете, че държавите-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество имат различни виждания по темата за круизния туризъм, а понякога и различни геополитически процеси влияят върху вземането на отделни решения. По отношение на круизния туризъм предстои среща в Турция, тъй като страната ще поеме координирането на работната група „Туризъм” към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). На нея ще бъдат оформени общите маршрути”, каза министър Ангелкова.

По думите ѝ оттук-нататък предстои техническата работа, за да могат да се изчистят детайлите по маршрута. След това организацията ще покани и туроператорите, които оперират с круизни кораби. Най-напред България ще се включи в общ Черноморски винено-кулинарен маршрут. Той е наречен „Черноморската кухня и вино в Черноморския регион”, каза още министър Ангелкова.

Тя добави, че след вчерашната среща на работната група, е прието решение този маршрут да бъде надграден с паметници на културата, включени в списъка с обекти на Юнеско. Идеята е да се избегне широкият диспут по темата, защото всяка една държава разполага с изключително разнообразно културно-историческо наследство.

Be the First!

Leave a Reply