Skip to Content

Румен Драганов: Лошото време не може да отмени резервираните почивки

Няма как резервирана предварително почивка да бъде анулираме заради лошо време, като валежите това лято например. Това обясни пред БНТ Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма.

По думите му, лятото не се е провалило и туристи има както по Черноморието, така и в столицата, въпреки честите валежи и ниските за летните месеци температури.

Драганов обясни, че чужденците, които идват в България, са планирали своите почивки доста отдавна и не могат да бъдат анулирани заради дъждовното време. „И те въобще нямат тази нагласа, по-важно е с кого са, какво ще прекарат, какво ще видят, защото те имат също една предварителна подготовка за нещата, които разглеждат. И това се отнася и за българите. Нима някой ще се спре от дъждове във Франция или в Англия, или където и да е по Европа, когато има самолетни билети и е планирал пътуването“, каза експертът.

Той обясни, че в частните квартири в планините и по Черноморието има по-малко туристи тази година, защото те разчитат на „уикендовите“ туристи. Това влияе повече на вътрешния пазар и на краткосрочните решения. Драганов каза, че се очаква ръст от 5% на чуждестранни туристи и времето няма да е фактор.

Драганов подчерта, че е много важно хората да знаят как да реагират в случай на бедствие, както при пожарите в туристическите райони около Атина, например. „Когато вие сте вътре в хотела и има пожар, не трябва да се излиза от хотела, трябва да влезете в банята, да намокрите чаршафа, да го сложите на вратата, да пуснете душа и да стоите под душа и да чакате пожарната да ви спаси“, каза Румен Драганов.

Be the First!

Leave a Reply