Skip to Content

Продължават проверките на хотели за съответствие на категорията им

Продължават проверките на хотели за съответствие на категорията им. Следи се стриктно за спазване на критериите, защото така се гарантира качеството на туристическата услуга. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма, след като екип на ведомството е направил поредица от инспекции на места за настаняване по морето и е докладвал на министъра.

В последните дни са проверени хотели в Несебър и Слънчев бряг. Сред инспектираните обекти са били хотелите „Роял Палас“ в Несебър и „Вела“ в Слънчев бряг. Инспекциите на място се извършват във връзка със започнала процедура по потвърждаване на дадената им категоризация. Целта на посещенията е да се установи дали отговарят на критериите за съответствие на категорията, която имат и за която са подали документи за прекатегоризация.

По време на проверките на място е проверявано за съответствие в три основни групи критерии – обзавеждане, обслужване и квалификация на наетия персонал, съобразени с това дали са на морски или планински. И при двете места за настаняване било констатирано, че съответстват на изискванията за категорията си.

След инспекцията експертите на министерството ще съставят протоколи, а резултатите ще бъдат представени пред Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството (ЕКРТТА). Издаването на удостоверение за категоризация се прави по решение на комисията, като документът се подписва от министъра на туризма.

Проверките на местата за настаняване продължават и планово, и при сигнали от туристи.

Експерти на министерството на туризма са направили регулярни проверки на още две места за настаняване в гр. Несебър. На място са били инспектирани хотел „Мелницата“ и хотел „Мариета Палас“. Те имат действащи удостоверения за категоризация съответно за 3 и 4 звезди. По време на инспекцията са били констатирани леки нарушения, за които са съставени констативни протоколи. Те са свързани с дооборудването на спалните и санитарните помещения за инвалиди.

В срок от 30 дни тези несъответствия трябва да бъдат отстранени, ако това не бъде спазено и установено, при последващи проверки на управителите ще бъде съставен акт за административно нарушение.

Be the First!

Leave a Reply