Skip to Content

Премиерът: До септември 2019 г. ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала Хемус

До септември догодина ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала „Хемус“, чието изграждане започна в края на март тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството в участъка от Ябланица до пътен възел „Боаза“. Заедно с него бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов.

По думите на Борисов участъкът ще бъде завършен осем месеца по-рано от договореното със строителите. По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието реално строителство ще започне на 15 август тази година.

„Искам чрез вас българите да видят какво мащабно строителство има в държавата. Нали видяхте трасето какво е – в скалата се прави път и той ще отиде до Тетевен сега. На 15 август започваме строителството от Шумен до Търговище. През това време двата лота до Търново се търгуват в момента. Така както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 г. ще е готова. Догодина по това време този лот и до Търговище ще е готов. Проблемът ни е да минат всички процедури, обжалвания. Там се губи огромното време около две години“, заяви премиерът пред журналисти.

Той представи ръководителя на строежа на трасето – 26-годишния Калин Борисов. Той обясни, че големите насипи се изпълняват чрез армонасипни системи. Водостоците, които са 14-тонни, извънгабаритни, са на място с цел да се икономиса от транспорта до трасето.

По думите на Николай Нанков това е най-тежкият участък от магистралата, защото е в планинска част. Готов е на 35 процента.

Той каза още, че с почти 40 процента е по-ниска цената от първоначално обявената девизна цена – от 90 милиона лева на 55 милиона лева. Това според него няма да е за сметка на качеството. „В момента преработваме наредбите за качество и за гаранционните срокове. Ще удължим гаранционните срокове с поне три години на ново строителство на магистрали“, добави той.

По думите му до края на месеца ще започне търгът за участъка п.в. „Боаза“ до пътя Плевен – Ловеч. „Това са три етапа, три участъка, 52 км. До кроя на годината останалите 83 км до Велико Търново, а на 15 август ще направим първа копка на изток от Белокопитово до Буховци, между Шумен и Търговище“, посочи министърът.

Премиерът каза още, че строителството на пътя Ботевград – Мездра ще започне, след като приключи обжалването за надзора.

Автомагистрала Струма“ до Сандански ще бъде открита в края на септември или началото на октомври. Премиерът добави, че за отсечките с археологически разкопки ще решат археолозите. „Ако не, ще я завием вляво и ще върви по старото трасе през Благоевград към двулентовия път. Ние им предлагаме да направим музей, да направим всичко, да разкопаем нагоре целия баир, обаче – пълно със специалисти в България. Виждате как се строи в планина“ каза премиерът.

Борисов посочи още, че на 19 септември ще бъде открита едната тръба на тунел „Шипка“, както и няколко завода.

Относно ареста на Митьо Очите и свързаните с него, той  заяви, че не иска да коментира. „Има кой да си отговаря, в голяма партия винаги може и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Решението в такива случаи е – веднага гоним, махаме и толкоз, защото местните организации винаги могат да направят някоя беля“, добави министър-председателят.

Той каза още, че над 200 училища и детски градини в момента се ремонтират за 620 милиона лева.

За срещата с протестиращите майки на деца с увреждания, заяви, че министър Томислав Дончев разговаря с тях. „До края на годината ще е готова електронна информационна система. Ще ни трябват още не повече от милион. Минаха доста от министрите през центрове за социални услуги, имаме доста информация къде какво се случва – някъде е добре, някъде зле – вземаме мерки. Диалогът продължава. В новия бюджет ще има със 150 милиона повече в тази система“, заяви премиерът.

Be the First!

Leave a Reply