Skip to Content

13 български плажа са получили световния сертификат „Син флаг“ за тази година

13 български плажа са отличени със световния сертификат „Син флаг“ за тази година. Високото отличие оценява плажовете за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които те предлагат. Една от новите плажни ивици, която получи световния сертификат е Несебър-юг, съобщи БНР.

Концесионерът на плажа Кирил Спасов заяви пред националното радио: “Гордея се със своя екип и всички хора, които работят в нашата фирма. Успяхме за много кратко време и с много труд един от най-проблемните плажове да го превърнем в един от най-атрактивните. Той се почиства ежедневно механично, след това ръчно. Всеки месец плажът се обезпаразитява. Водата ежеседмично се замерва и всичко е в норми. Плажът наистина е на много високо ниво“.

Според него, званието „Син флаг“ не говори много на българите, но чуждестранните туристи знаят за какво е критерий: „Много пъти дори се снимат със синия флаг и това ги кара да се чувстват сигурни, че това място е проверено“.

Станимир Георгиев, председател на Движение „Син флаг“, посочи в интервю за предаването „12+4“ по БНР, че критериите са много строги и разностранни: „Те обхващат всеки аспект на дейността по обслужването на плажовете“. В България има и яхтено пристанище със „Син флаг“: „Критериите се припокриват с тези на плажовете, но се засяга и технологичната страна на предлаганите услуги.“ Според него проблемите се крият не само в мисленето на концесионерите, но и в липсата на държавна политика.

Be the First!

Leave a Reply