Skip to Content

Ремонтите по „Хемус“ и „Тракия“ ще приключат преди зимния сезон

Ремонтите по автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ ще приключат преди зимния сезон, напролет ще бъдат продължени, съобщи председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в интервю за бТВ.

„По „Хемус“ се ремонтират 4 от виадуктите, както и лявата тръба на тунел „Витиня“ в посока София. Четирите виадукта до средата на месец ноември би трябвало да приключат, за да може да има нормална проходимост при зимни условия. Ще продължи ремонта на тунел „Витиня“. Четири са виадуктите, които се ремонтират и по „Тракия“. Там, където е възможно, в петък и неделя правим реверсивно движение в посока Варна по „Хемус“ и в посока Бургас по „Тракия“, коментира инж. Глосов.

По думите му ремонтите ще приключат преди зимния сезон, като на пролет ще бъдат продължени. „Все пак трябва да мислим за сигурността на пътуващите. Участъкът от „Тракия“ Чирпан-Стара Загора е правен 2005 г., впоследствие се е появил проблемът с частичните пропадания. Дължи се на недоброто проектиране на отводняването на този участък. Ограничена е скоростта с оглед на избягване на пътни инциденти. Ще бъде ремонтирано, когато се осигурят средства за това. Поне 60 млн. лв. са необходими за неговия ремонт“, уточни той.

Инж. Глосов каза още, че поставянето на знаци не е самоцел и не се решава само от АПИ. „Знаци се поставят съгласувано с органите на МВР, респективно „Пътна полиция“, добави още той.

Няма подмяна на документи за качеството на пътя Своге-София обясни Глосов. „Просто в един участък от пътя съставът на асфалтовата смес не отговаря на рецептурата, която е била утвърдена. Предстоят независимите експертизи, които са възложени от Прокуратурата. Около 360 метра се оказва, че е участъкът, в който асфалтовата смес не е отговаряла на одобрената рецептура. Това го установихме при контролните проби, взети от АПИ. Разследващите органи ще кажат кой ще понесе отговорност“, обясни инж. Глосов.

Все още няма официално заявление от „Джи Пи Груп“, че те се отказват от тунел „Железница“, съобщи още Светослав Глосов.

„Министър-председателят каза да се намерят законови средства за изваждане на „Джи Пи Груп“ от обществените поръчки. Длъжни сме да спазваме закона и дали „Джи Пи Груп“ ще се откаже от даден проект, зависи от самата фирма. Фирмата продължава да изпълнява задълженията си в един от проектите, по който работи към АПИ. „Джи Пи Груп“ не изпълнява много проекти в АПИ. В момента работи по един – Момчилград-Крумовград“, коментира инж. Глосов. По думите му всичко, което се упражнява като контрол, показва, че няма отклонение от нормите.

„Все още няма официално заявление от „Джи Пи Груп“, че те се отказват от тунел „Железница“. Процедурата е в процес на обжалване, чакаме ВАС“, каза още инж. Светослав Глосов.

Be the First!

Leave a Reply